A Kreml reakciója arra, hogy Putyin érintett a Panama-botrányban: „Nézzék, Jackie Chan!”

külföld
2016 április 05., 14:59
comments 101

A világsajtó tele van a Panama Papersnek nevezett botrány részleteivel. Az ügyben több millió, offshore-cégekről szóló titkos dokumentum szivárgott ki, és érintett több jelenlegi és korábbi állami vezető, köztük Petro Porosenko ukrán elnök vagy Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök. Az utóbbi ellen már tömegek tüntettek Izlandon, így be is jelentette, hogy feloszlatná a parlamentet.

Ezen kívül még több mint száz más politikus eltitkolt üzleteiről is kerültek elő információk. Fideszes képviselő és MSZP-s politikus is benne van a buliban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá kötődő üzletemberek offshore üzelmeit is bankok segítették. A Putyinhoz kötődő cégháló sok esetben egyetlen tranzakcióval 200 millió dollárt mozgatott egyszerre. Az elnök üzlettársai különböző módszerekkel rejtették el a kifizetéseket, visszadátumoztak dokumentumokat, és jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában és autóiparban.

A Kreml nem válaszolt a nemzetközi újságírók kérdéseire, helyette a nyilvánosság előtt azzal vádolta őket, hogy egy félrevezető „információs támadást” intéznek Putyin és több hozzá közel álló ember ellen. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a közelgő választások előtt próbálják destabilizálni Oroszországot, és a támadásokkal az orosz hadsereg szíriai sikereiről akarják elterelni a figyelmet.

Az orosz állami média többnyire hallgat, vagy védekezik, a legtöbb helyen kiemelik, hogy bár panamázással vádolják Putyint, a neve nem bukkant fel a kiszivárgott dokumentumokban – írja a Moscow Times, ami szerint az orosz média leginkább azzal van elfoglalva, hogy a világ egyik leghíresebb színésze, a hongkongi Jackie Chan is benne van a botrányban.

A lap szerint egyébként az orosz közösségi médiában inkább csalódottak az emberek, mondván, nincs újdonság az iratokban, és a korrupciós helyzet a bemutatottnál amúgy is sokkal súlyosabb.

A Moscow Times egy másik cikke szerint a rendőrök letartóztattak több embert (köztük az ellenzéki Progresszív Párt két politikusát), akik a moszkvai parlament előtt „Putyin Panamában rejtegeti a pénzt. Felelősségre vonást!” feliratú táblákkal tüntettek. Egy járókelőt szintén letartóztattak, aki le akarta fotózni a táblákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.