Életveszélyessé nyilvánították a szigetvári vár nagy részét

2016 június 2., csütörtök 18:39
153

Idén augusztus és szeptember között lesz 450 éve, hogy I. Nagy Szulejmán, az akkoriban legyőzhetetlennek tartott török hadsereg élén megostromolta Szigetvárt. Zrínyi Miklós és katonái erejükön felül védték a várat, amit végül egy kitöréssel adtak fel. A törökök rengeteg veszteség után kénytelen voltak hazaindulni. Szigetvár alatt halt meg a szultán is, akit azóta is az egyik legnagyobb török államférfinak tartanak. Szulejmán kultusza különösen erős most Törökországban, mert Recep Tayyip Erdogan elnök állami eszközökkel is támogatja a szultánnal kapcsolatos kutatásokat és megemlékezéseket. Az a mániája, hogy Törökország szulejmáni nagyságát kell visszahozni.

Pont ezért nagyon fontos a török kormány számára az idei szigetvári emlékév, adtak is egy valag pénzt az ezzel kapcsolatos beruházásokra, és azokra az ásatásokra, amikkel magyar régészek Szulejmán sírját, esetleg a szívét próbálták megtalálni, de eddig nem értel el különösebb eredményt.

A költekezésben a magyar kormány sem akar lemaradni, Orbánék 1 milliárd forintot különítettek el a Zrínyi Miklós emlékévre.

A szigetvári vár állapotán azonban ez nem látszik. Az erődítmény olyan rossz állapotban van, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal

életveszélyessé nyilvánította jelentős részét.

A döntés előtt a kormányhivatal emberei bejárták a várat, és kiderült, hogy a nyugati, és az északi várfalakat meg a kőgátakat teljes hosszukban el kell bontani, majd újra visszaépíteni, de a déli várfalról és két bástyáról pedig kimondták, hogy közvetlen életveszélyt jelentenek.

Kimondták azt is, hogy a munkálatokat azonnal meg kell kezdeni. A szigetvári polgármester szerint pont ez jelentheti az esélyt arra, hogy a szeptemberi nagy ünnepségekig gatyába rázzák a romot. (Bama)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt