Életveszélyessé nyilvánították a szigetvári vár nagy részét

Idén augusztus és szeptember között lesz 450 éve, hogy I. Nagy Szulejmán, az akkoriban legyőzhetetlennek tartott török hadsereg élén megostromolta Szigetvárt. Zrínyi Miklós és katonái erejükön felül védték a várat, amit végül egy kitöréssel adtak fel. A törökök rengeteg veszteség után kénytelen voltak hazaindulni. Szigetvár alatt halt meg a szultán is, akit azóta is az egyik legnagyobb török államférfinak tartanak. Szulejmán kultusza különösen erős most Törökországban, mert Recep Tayyip Erdogan elnök állami eszközökkel is támogatja a szultánnal kapcsolatos kutatásokat és megemlékezéseket. Az a mániája, hogy Törökország szulejmáni nagyságát kell visszahozni.

Pont ezért nagyon fontos a török kormány számára az idei szigetvári emlékév, adtak is egy valag pénzt az ezzel kapcsolatos beruházásokra, és azokra az ásatásokra, amikkel magyar régészek Szulejmán sírját, esetleg a szívét próbálták megtalálni, de eddig nem értel el különösebb eredményt.

A költekezésben a magyar kormány sem akar lemaradni, Orbánék 1 milliárd forintot különítettek el a Zrínyi Miklós emlékévre.

A szigetvári vár állapotán azonban ez nem látszik. Az erődítmény olyan rossz állapotban van, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal

életveszélyessé nyilvánította jelentős részét.

A döntés előtt a kormányhivatal emberei bejárták a várat, és kiderült, hogy a nyugati, és az északi várfalakat meg a kőgátakat teljes hosszukban el kell bontani, majd újra visszaépíteni, de a déli várfalról és két bástyáról pedig kimondták, hogy közvetlen életveszélyt jelentenek.

Kimondták azt is, hogy a munkálatokat azonnal meg kell kezdeni. A szigetvári polgármester szerint pont ez jelentheti az esélyt arra, hogy a szeptemberi nagy ünnepségekig gatyába rázzák a romot. (Bama)