Egyelőre nem magasodunk tovább

Indiai szépségkirálynő-jelöltek méretik magukat. Foto: AFP / Rebecca Conway

Az eLifeSciences oldalán publikált új tanulmány szerint az a helyzet, hogy az elmúlt 30-40 évben egyre több országban egyre alacsonyabb a felnőttek átlagos magassága. Valamikor tehát a 70-80-as évek tájékán voltunk a csúcson, azóta szép lassan megyünk össze. Legalábbis sok helyen a nagy átlagos statisztika ezt mutatja.

A kutatás 200 országra terjedt ki és 1472 felmérésen alapul. Ez egy 18,6 milliós mintát jelent 1896 és 1996 között született felnőtt emberek adatai alapján. Általánosságban elmondható, hogy

  • férfiak közt a hollandok, nők közt a lettek legmagasabbak,
  • a guatemalai nők a legalacsonyabbak,
  • a dél-koreai nők és iráni férfiak nőttek legtöbbet az elmúlt száz év alatt,
  • Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Japánban a 20. század elején egyre csak magasabbak és magasabbak lettek az emberek, de aztán megtorpant, és néhány helyen kisebb visszaesést tapasztalni,
  • ezidő alatt Afrikában és Dél-Ázsiában alig volt érzékelhető növekedés, sőt több helyen csökkenést mértek.

A magasságot persze számos tudományosan már ismert, és megannyi egyelőre ismeretlen tényező befolyásolja. Ami biztos, hogy az anyák terhesség alatti táplálkozása, illetve a csecsemőkori táplálkozás döntő jelentőséggel bír.

Azt, hogy egyes országokban vagy akár kontinenseken miként alakulnak ezek az átlagok, befolyásolhatják társadalmi változások is, mint a bevándorlás vagy elvándorlás fellendülése vagy politikai átalakulások is.

Afrikában például a kutatást végző tudósok szerint a '60-as évek után többek közt azért lassulhatott le a növekedés, mert a gyarmati korszak végeztével sok helyen hosszú időre összeomlott az egészségügyi ellátás, és ugrásszerűen nőt a népsűrűség. (New York Times)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.