Rogánék semmi újat nem találták fel, de legalább rengeteget kerestek vele

POLITIKA
2016 augusztus 17., 10:22
comments 173

Rogán Antalék egy olyan eljárást fejlesztettek ki 250 milliós állami támogatásból, amit egy másik cég már jóval korábban kitalált és azzal évek óta jelen vannak a piacon. Az újfajta elektronikus aláírási technológiát kifejlesztő cég vezetője, Popper Ádám az Indexnek mondta el, hogy az AppSol Zrt. már 2012-ben lefejlesztette a technológiát, amellyel az elektronikus aláírást ötvözték a biometrikus aláírással. Azóta már értékesítették is.

Ráadásul az államnak is feltűnhetett volna, hogy a technológiát kétszer találták fel egymás után, mivel az első verzió továbbfejlesztéséhez Popperék 8 millió forintot kaptak a Széchenyi-programból.

Az pedig tényleg mindent elmond a támogatások hazai elosztásáról, hogy nem sokkal később Rogán Antalék projektjéhez a Profi Trade 90 Kft. 256 millió 800 ezer forint támogatást kapott, hogy még egyszer kitalálják ugyanazt.

Az AppSol vezetője, Popper a lapnak azt mondta, hogy ez az eljárás nem igazán nevezhető találmánynak, hiszen az alapja nagyjából harminc éve létezik. Az elmúlt években mindössze annyi történt, hogy az érintőképernyős eszközök is megjelentek, ami azzal járt, hogy egy új, fejlesztői szemszögből a végtelen lehetőségek megvalósításának platformja lett az, amit régen kitaláltak.

Rogánék újdonságként eladott találmányáról Popper azt mondta, teljesen ugyanarról az eljárásról van szó, mint amit ők 5 évvel ezelőtt kifejlesztettek, abban pedig semmi újdonság nincs. Annak idején a saját fejlesztésüket azért nem védették le, mert cikinek tartották volna, hogy egy 20-30 éve létező alapötletet kellett volna újként beállítaniuk.

Ugyanakkor Rogánék ezt később megcsinálták, és még büszkék is voltak rá, hogy összejött.Mikor a múlt héten kiderült, hogy a propagandaminiszter neve is szerepel a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között. A szabadalom másik két jogosultja pedig Hunguard Kft két tulajdonosa, Csík Balázs és Lengyel Csaba, akik az utóbbi években százmilliókat kaszáltak a közműcégek auditálásából. A három feltaláló aztán a szabadalmat januárban eladta a MobilSign Kft.-nek, annak a cégnek, amelynek a tulajdonosa tavaly decemberig még Csík Balázs és Lengyel Csaba volt.

De a találmány utóéletének történetéből derül csak ki igazán, miért is jó Rogán Antallal közösen ötletelni:

Az egyáltalán nem újszerű a digitális aláírási eljárást a Magyar Telekom is megvette a Profi Trade 90-től, aminek 2002-13 között a találmányt Rogánnal közösen jegyző Csík Balázs és a találmány jogait megvásárló Pozsgai Petra mellett a Carion Holding is tulajdonosa volt.

A Carion Holding neve pedig onnan lehet ismerős, hogy ők lehetnek a legnagyobb kedvezményezettjei annak a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek programnak, amit megint csak Rogán Antal nyomott át a törvényhozáson.

De ebben a történetből is kiderült, hogy aki jóban van Rogánnal, annak minden összejön. Az egyik feltalálótársnak, Csík Balázsnak 2012-ben például akkora mázlija volt, hogy még hitelt is kapott Rogán önkormányzatától ahhoz, hogy meg tudjon venni egy 82 négyzetméteres lakást Rogán kerületében.Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdCsík Balázsnak remélhetőleg nem lesz gondja a hitel törlesztésével, mert a kormány nemrég elfogadott egy olyan javaslatot, mintha csak cégére, a Hunguardra szabtak volna. Egy júniusi kormányrendelet ugyanis olyan feltételeket határozott meg a pénzintézetek informatikai rendszereinek biztonsági auditálására, aminek jelenleg csak a Hunguard felel meg.A kormányrendeletet a Miniszterelnökség fogalmazta meg, de a Magyar Nemzet szerint Rogán Antal is keményen lobbizott mellette. Ha tényleg csak ők maradnak talpon a piacon, akkor azzal évente több milliárdot kaszálhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.