Az életfunkciót mérő kütyüktől biztosan nem fogysz le

TECH
2016 szeptember 26., 13:43
comments 59

Amikor megérkeztek az első csuklón hordozható, a legváltozatosabb életfunkciók mérésére alkalmas kütyük, sokan azt hitték, hogy az elérkezett a történelem új korszaka, a Fitt és Egészséges Emberiségé. Egy új kutatás vizsont most bebizonyította, hogy ezek a kütyük nemhogy nem segítenek lefogyni, hanem kifejezetten lustábbá is tehetik viselőiket.

AFP PHOTO / Jewel SAMAD
photo_camera AFP PHOTO / Jewel SAMAD

A megbecsült Journal of the American Medical Associationben megjelent tanulmány először vizsgálta ezeknek a kütyüknek a hosszú távú hatását, az eredmény pedig az érdekes és a megdöbbentő között billeg.

Az életfunkció-mérők az emberi viselkedésre gyakorolt hatását vizsgáló kísérletek eddig arra jutottak, hogy ezek tényleg segítenek lefogyni és egészségesebben élni, ám ezeket mind rövid távon, kevés alannyal végezték.

A University of Pittsburgh azonban most nagyot merített, és 500 túlsúlyos 18 és 35 év közötti felnőttet vizsgáltak két teljes éven át. Azért ezt a korosztályt, mert feltételezték, hogy a a fiatalabb felnőttek könnyebben sajátítják el a modern technikai eszközök működését.

A kisérlet első hat hónapjában valamennyi alanynak diétáznia és sportolnia kellett, valamint hetente életmód-tanácsadásra járnia. Ez meg is hozta az eredményét, fél év elteltével mindannyian fogytak. És ekkor kezdődött a kísérlet lényegi része.

A kísérleti egerek egyik felének csak folytatnia kellett a programot, a többiek viszont ugyanezt az utasítást kaptk, valamint egy olyan karon hordható kütyüt, amivel mérhették, hogy mennyit mozognak, hány kalóriát használnak el sportolás közben, és egyéb hasonló mérőszámokat.

A kutatást irányító tudósok meg voltak győződve arról, hogy ez a második csoport többet fog fogyni a következő 18 hónapban, ám amikor a kísérlet kezdete után két évvel összesítették az eredményeket, nagyon meglepődtek.

A kísérlet szinte valamennyi alanya fogyott valamennyit a két év alatt, bár voltak olyanok is, akik visszaszedték magukra az első hat hónapban leadott súly egy részét. Míg a kütyú nélkül élők átlagosan 13 fontot (5,8 kg) fogytak, a 18 hónapon át kütyüt viselők csak 8 fontot (3,6 kg).

A kutatást vezető Dr. John Jakicic szerint több elméletük is volt arra, hogy mi történhetett.

  • Felmerült, hogy a kütyük viselői annyira rákaptak a sportolásra, hogy többet kellett enniük, nem figyeltek oda az étrendjükre, és így nem tudtak eleget fogyni. De a kütyük adatai éppen azt mutatták, hogy viselőik kevesebbet sportoltak, mint akiken nem volt mérőszerkezet.
  • Lehet, hogy a kütyüs kísérleti alanyok kevésbé voltak motiváltak, mert amikor látták, hogy a kütyü aznapra előírt sportadagját úgyis képtelenek teljesíteni, inkább fel is adták az aznapi programot.
  • De a legérdekesebb magyarázat szerint a kütyük viselői egyszerűen úgy érezték, hogy a kütyü viselése leveszi a vállukról az odafigyelés terhét, és egyszerűen nem foglalkoztak lelkiismeretesen a diétázással és a sporttal. Azt hitték, a technika teljesíti helyettük a feladatot.

A kutatók most újabb kisérletet terveznek, amiben azt vizsgálnák, hogy hatnak a kütyük viselőik lelkesedésére és így a fogyásra. (via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.