A Kossuth téren megvalósult Schmidt Mária álma

2016 október 24., hétfő 7:25
133
Pozsgay Imre korábbi államminiszter átveszi a Petőfi-emléklap a helytállásért elismerést Schmidt Máriától, a Terror Háza Múzeum főigazgatójától a múzeumban 2015. február 2-án (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából kitüntetett, nagyon fancy, nagyon trendi és nagyon szexi Schmidt Mária, a hallhatatlan halszagú sláger megrendelője talán nem is számított rá, hogy ennyire sikerül megvalósítania, amit eltervezett. Az 1956-os emlékév kormánybiztosa még januárban válaszolta ezt az Origónak arra a kérdésre, hogy milyen üzenetet szánnak a fiataloknak:

„Meg kell értetnünk velük, hogy akkori kortársaik számára mit jelentett a szabadság. Miért fogtak fegyvert érte, milyen volt a diktatúra, amivel szembeszálltak? Nem könnyű azoknak beszélni erről, akik nem éltek abban a rendszerben. Szeretnénk nekik is bemutatni, milyen is lehetett fiatalnak lenni akkor, amikor a szabadság nem volt mindenki számára magától értetődő.”

A megfeszített munka persze meghozta a gyümölcsét. Miután a tüntetők – köztük több fiatal – a Kossuth térre mentek kifejeznék a nemtetszésüket (dacára annak, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke büntetőeljárással fenyegette őket), a kormánypárti tüntetők a sósavas bácsi legszebb pillanatát visszaidézve meg is mutatták nekik, „milyen is lehetett fiatalnak lenni akkor, amikor a szabadság nem volt mindenki számára magától értetődő”:


Hát ha a fiataloknak ebből sem jött át az üzenet tökéletesen, akkor semmiből. De szerintem átjött. Így legyen ötöse Schmidt Máriának a lottón!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt