Örvendeznek a ross-tengeri krillek: megszületett a világ legnagyobb tiltott halászati övezete

2016 október 28., péntek 5:06
34

24 ország és az EU képviselői úgy döntöttek, hogy védett tengeri övezetté nyilvánítják az Antarktisznál lévő Ross-tengert. A tenger a Déli-óceán 1,57 millió négyzetkilométerét teszi ki, ezzel ez lesz a világ legnagyobb védett tengeri övezete. Az ilyen övezetek szerepe azért is jelentős a környezetvédelemben, mert az egész övezetben tilos a halászat.

A Ross-tengeren a következő 35 évben biztosan senki nem halászhat legálisan.

Jégtáblák a Ross-tengeren (Wikipédia)

A Ross-tenger vidéke ad élőhelyet a világon élő Adélie-pingvinek 38 százalékának, de itt él a antarktiszi viharmadarak 30 százaléka, és a csukabálnák 6 százaléka is. Ugyanakkor rengeteg krill, azaz világítórák is él itt. A krilleket az olajuk miatt halásszák, pedig fontos táplálékai a sarki bálnáknak és fókáknak.

A Ross-tenger élővilága az egész bolygó számára fontos, ugyanis a tengeri áramlatok rengeteg, itt kifejlődő tápanyagot visznek el a bolygó különböző pontjaira, ahogyan például a Ross-tengeren krilleket fogyasztó állatok is beutazzák a világ vizeit, ezzel több ezer kilométernyire is megnyújtva a ross-tengeri táplálékláncot. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt