Hiába várta el Orbán, állami pénzből nem készült semmi fancy, trendi és sexy az '56-os emlékévre

2016 november 11., péntek 15:13
236

Bár az 1956-os emlékév még eltart egy darabig, a nagy ünnepségeknek vége, ideje lassan számot vetni. A három legemlékezetesebb produktuma a hatvanadik évfordulóra 13,5 milliárdot elverő emlékbizottságnak kétségtelenül ezek voltak:

  1. Desmond Child újrahasznált száma, amit Schmidt Mária bizottsági elnök szerint csak azért támadnak, mert egyszerűen túl jó lett.
  2. A Pruck Pál helyett Dózsa Lászlónak tulajdonított fotóból készült falfestmény.
  3. Az október 23-i ünnepségre érkezett külföldi méltóságok hosszú névsora.

A kormány által felállított emlékbizottság működését jól példázza, hogy jelenleg a hivatalos honlapjukon ez olvasható a fő helyen:

„Schmidt Mária nyílt levele Csőkéné Pruck Erika részére”.

Pedig nem így indult neki az 1956-os emlékbizottság. Az alakuló ülés apropóján tartott sajtótájékoztatón Schmidt Mária miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy Orbán Viktor

„azt mondta Kötcsén, hogy el kell érnünk a fiatalokat, azt a nyelvet kell megtanulnunk, amit ma a fiatalok beszélnek. Ezért azt várja tőlünk, hogy fancy-k, trendik és szexik legyünk!”


A fiatalság megszólításával az emlékbizottság többek közt úgy próbálkozott, hogy

  • kocsmáknak osztogattak pénzt dekorációra. Az Andrássy úti Hello Baby Bar például négymilliót nyert a romkocsma pályázaton.
  • A Sziget által szervezet fesztiválok 300 millió forintot kaptak, ebből jutott az 56-os koktél kifejlesztésére is.
Forradalmi pálinka, forradalmi pezsgővel eredményezi a Budapest56 másnapot.

Ezek után itt volt az ideje, hogy összeszedjük a valóban értékes, és egyben szórakoztató tartalmakat, amik a forradalom hatvanadik évfordulójára készültek. Hármat találtunk, érdekes, de

egyikhez sincs köze az állami emlékbizottságnak.

1. Magyaroktóber.hu

Amennyire egyszerű az ötlet, annyira sok időt lehet eltölteni a forradalom alatt készült mozgóképek nézegetésével, amiknek rögzítési helyszínei térképen böngészhetőek, kereshetőek. Emellett a kalandos körülmények fennmaradt 1956 októberében sugárzott Szabad Európa Rádió adások hallgathatóak újra, hatvan év után most először.

A honlap elkészülését többek közt az AP, az OSA Archívum, a Das Bundesarchiv. a Hoover Institution Library and Archives segítette.

2. 1956nezopontok.hu

A budapesti brit követség által készített honlapon a hatvan évvel ezelőtti eseményeket mesélik el naplószerűen az akkori angol és magyar munkatársak a forradalom kitörésétől egészen az orosz erők ellentámadásáig.

3. 1956 ikonikus helyszínei akkor és most

A forradalom alatt készült ikonikus képeinek helyszíneit fotózták a közelmúltban újra, hogy a régi és új képek a Szabad Európa Rádió interaktív oldalára kerüljenek: egy ujjmozgással tudunk hatvan évet ide-oda ugrálni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt