Kínabarát jelölt lett Hongkong új vezetője

külföld
2017 március 26., 05:44
comments 39

A Kína által is támogatott Carrie Lamot választotta Hongkong főminiszterévé a 7,3 milliós város elektori bizottsága. Nagy meglepetés ebben nem történt, a Kínához tartozó, de nagyfokú autonómiával rendelkező városban ugyanis 1194 prominens helyi vezető és üzletember választja meg a város irányításával megbízott főminisztert, és az elektorok között is dominálnak a Kínát támogatók.

Carrie Lam korábban a város második embere volt, a választáson John Tsang korábbi pénzügyminiszter volt a fő ellenfele, aki kevésbé támogatja a kínai politikát, és az lett volna a célja, hogy főminiszterként csökkentse Hongkong kínai függését. Pont ezért Tsang a közvélemény-kutatások szerint a teljes lakosság körében népszerűbb is, mint Carrie Lam.

Elemzők attól tartanak, hogy a választás után ismét ellentét alakul ki a kínai függőséget csökkenteni akaró lakosság és a város vezetése között.

Carrie Lam (AFP PHOTO / DALE DE LA REY)
photo_camera Carrie Lam (AFP PHOTO / DALE DE LA REY)

Hongkongot 1997-ben adták vissza Kínának a brit gyarmatosítók azóta egy egyezmény szabályozza a város életét, ami előírja, hogy Hongkong ugyan Kína része, de külön rendszerben kell irányítani, és széles szabadságjogokat kell biztosítani a lakói számára. Több hongkongi szerint Kína már évekkel ezelőtt megszegte az egyezményt, ugyanis egyre erőteljesebben igyekszik beavatkozni a pekingi kormány Hongkong belügyeibe. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.