Egy KDNP-s képviselő kimondta: Brüsszel diktatúrát épít!

2017 április 20., csütörtök 12:38
304

Hétfő délután az árampiac EU-s szabályozásáról vitatkoztak a képviselők a parlamentben, amikor Vejkey Imre (KDNP) is szót kapott. A lehetőséget arra is felhasználta, hogy elmondja, hogyan és miért kell megállítani Brüsszelt:

"Tényleg nagyon röviden csak annyit, hogy nyilvánvaló az, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy Brüsszelt nem a lemeztektonikus európai földtani mozgások alapján kívánjuk megállítani, és nem is attól tartunk, hogy a magyar mámikákat le akarnák rohanni a brüsszeli csipkeverő anyókák a csipkéikkel.

A probléma az, hogy Brüsszel diktatúrát épít. 

Diktatúrát épít, tisztelt hölgyeim és uraim, és kifejezetten ez az európai ügyek bizottsága által tárgyalt, a jelen napirendi pontot is képező villamos energia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet is ezt bizonyítja."

Vejkey Imre. Fotó: MTI / Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

Amúgy szénről és piaci árról volt szó

A vita egyébként arról szólt, hogy a magyar parlament határozatot készül elfogadni, amiben tiltakozik az Európai Bizottság néhány árampiacot érintő javaslata ellen. 

Ezek közül az egyik arról szól, hogy öt év múlva az áram árának felét kitevő részt a piac határozza meg (ha ez már így lenne, akkor tavaly Magyarországon olcsóbb lett volna az áram). A kormány szerint ez a javaslat háború a magyar rezsicsökkentés ellen. Hogy ez miért nem igaz, arról itt írtunk

A parlament tiltakozni készül az ellen is, hogy az árampiac irányításába regionális operatív központokat vonjanak be. Ez a magyar kormány szerint sérti a tagállamok szuverenitását, igaz, közben a magyar külügyminiszter éppen a napokban kérte számon a románokon és a horvátokon, hogy nem működnek együtt az áramvezetékek ügyében Magyarországgal. Pont az ilyen gondokat kezelhetné például az a rendszer, amit diktatórikusnak tekintenek a kormányoldalon.

Szintén problémája a kormányoldalnak, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján nem lehetne állami támogatással szenes tartalékerőművet rendszerbe állítani. Ennek klímavédelmi okai vannak. A kormány a paksi bővítés mellett azzal is szokott érvelni, hogy az atomenergia környezetkímélő, nem termel szén-dioxidot. Közben ezek szerint a tagállamok szabadságának brutális korlátozását látja abban, hogy a leginkább légszennyező szénerőműveket kizárják a speciális, állami támogatással működő erőműtípusok közül.

A vita arról szólt, hogy ezekben az ügyekben a magyar parlament két, úgynevezett sárga lapot mutasson fel az Európai Bizottságnak. Ha ugyanabban a témában több nemzeti parlament is elfogad ilyen határozatot (az EU-s szavazatarány egyharmadát kell fedniük a parlamenteknek, vagyis sok kicsi, vagy kevesebb nagy országnak kell együttműködnie), akkor a bizottság javaslatát újra kell tárgyalni. 

Ebben a vitából jutott el Vejkey Imre a diktatúrához és a csipkeverő anyókákhoz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt