Francia elnökválasztás: outsiderek győzelme, pofon az elitnek, figyelmeztetés az EU-nak

külföld
2017 április 24., 05:16
comments 167

Sokféleképpen értelmezi a világ a franciaországi elnökválasztás első, vasárnapi fordulóját, de abban az összes elemzés egyetérteni látszik, hogy történelmi választásnak lehettünk szemtanúi – bár hogy mitől volt történelmi, arról megoszlanak a vélemények. 

Vasárnap a liberális-centrista, függetlenként induló, bár szocialista párti múlttal rendelkező Emmanuel Macron és a szélsőjobbos, Nemzeti Front-os Marine Le Pen jutott tovább a döntő, május 7-i második fordulóba. A New York Times és a Huffington Post szerint is az történt, hogy a francia pártok gyakorlatilag egységbe tömörültek annak érdekében, hogy megállítsák Le Pent és ezzel a szélsőjobb előretörését. 

Franciaországban „a II. világháború óta nem állt ilyen közel a szélsőjobb a hatalomhoz" – írja a New York Times; a lap szerint ugyanakkor „a franciák mindig összegfognak, ha felerősödik a szélsőjobboldal hatalomra jutásának esélye". Le Pen sikere jórészt annak tudható be, hogy a politikus mindent megtett annak érdekében, hogy "de-démonizálja" a Nemzeti Frontot, és megszabadítsa a szélsőjobbos mozgalmat a rasszista, antiszemita, a nácizmusra nosztalgiával tekintő gyökereitől - ezért a politikus a kampányban a menekültellenességre, Franciaország szuverenitására, az EU-ellenességre és az ország határainak „visszaállítására" helyezte a hangsúlyt, írja a Times.

Választás nacionalizms és globalizmus között

A Boston Herald szerint a vasárnapi választási forduló „figyelmeztető lövés” volt az Európai Uniónak, és a legfrissebb jele annak, hogyan terjed a világon a Donald Trump-féle nacionalizmus, a Bloomberg pedig azt írja: a franciáknak a nacionalizmus és a globalizmus között kell választaniuk, amikor Le Pen és Macron között választanak. 

Abban szinte az összes elemző egyetért, hogy a függetlenként induló Macron és a mainstream politikai establishmenthez szintén nem sorolható Le Pen sikere egyértelmű kudarc, illetve súlyos vereség a francia szocialista és a republikánus pártnak, amelyek fél évszázada irányítják felváltva Franciaországot.  „Két outsider verte meg a francia politikai elitet" - írja a CNN. 

A német Bild szerint „Európa fellélegezhet" az első forduló eredményének láttán, míg a francia konzervatív lap, a Le Figaro publicistája, Alexis Brézet vezércikkében azt írja, a választás „hatalmas káosz" jeleit mutatja. A Politico napi hírösszefoglalójában külön megemlékezik a Magyar Hírlap cikkéről, amely szerint "Bármelyik jelölt győz, az EU meg fog változni". 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.