Azonnal kivonják az összes felújított orosz metrót a forgalomból

A Nemzeti Közlekedési Hatóság döntéséről az Index értesült, a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor pedig megerősítette a lapnak. 

Péntek délutántól csak a régi orosz szerelvények közlekedhetnek majd, miután a NKH utasította erre a BKV-t. Bolla azt mondta, hogy átmeneti lépésről van szó, de nem tudni, hogy mennyi időt jelent ez. 

A BKV már a nap folyamán jelezte, hogy 800 millió forintos kötbér megfizetése mellett elvárják azt is, hogy jöjjenek Budapestre az orosz mérnökök, és frissítsék a szoftvereket minden szerelvényen. 

Ezzel összesen hat szerelvény esik ki a rendszerből, de Bolla elmondása szerint van annyi régi típusú metrójuk, hogy ne kelljen változtatni a menetrenden. 

Péntek reggel ismét gond volt az Oroszroszágban felújított egyik metrószerelvénnyel: az utasoknak kellett felfeszíteni a kocsi ajtajait, ami után a teljes szakaszon pótlóbuszok jártak. 

De ez már a sokadik probléma volt az orosz kocsikkal, múltkor mindegyiket ki kellett vonni a forgalomból, mert az egyik kocsi ajtajai egy megállóban mindkét irányba kinyíltak. 

Tarlós István főpolgármester márciusban még arról beszélt, hogy csak gyermekbetegség, hogy sorozatosan lehalnak a felújított szerelvények 3-as metrón.