Trump véletlenül kétszer is belegázolt Orbán lelkébe lengyelországi látogatásán

külföld
2017 július 06., 09:43
  • Donald Trump megtette a gesztust, amit lengyel vendéglátói reméltek, délelőtti sajtótájékoztatóján garantálta, hogy az Egyesült Államok megvédi Közép- és Kelet-Európa biztonságát.
  • Ugyanitt erősen lobbizott azért, hogy Európa orosz helyett amerikai gázt vegyen.
  • Ezért találkozott Varsóban a horvát elnökkel, Kolinda Grabar-Kitarovićcsal is, akinek az országa nagyon fontos állomása a csepfolyósított gáz behozatalának.
  • Trump délutáni beszédében a Nyugat jövőjére koncentrál, és Lengyelországot tervezi méltatni Európa őreként.
  • Donald Trump (b) amerikai és Andrzej Duda (j) lengyel elnök varsói sajtótájékoztatójukon 2017. július 6-án.

Lengyel vendéglátói mindent megtettek azért, hogy Trump jól érezze magát. A kormánypárt, a PiS képviselői rajongók százait buszoztatták Varsó központjába, hogy Trumpot nagyszámú, lelkes tömeg fogadhassa - még ha ez a kép valószínűleg hamis is. Legalábbis a Pew Research globális attitűdvizsgálata szerint a lengyeleknek csupán a 23 százaléka fejezte ki bizalmát az iránt, hogy Trump "helyesen cselekszik a világpolitikai ügyekben", ami egyérészt messze elmarad Barack Obama eredményétől, akiben még elnöksége végén is a lengyelek 58 százaléka bízott. Ennél is megrázóbb lehet, különös tekintettel a lengyelek hagyományos Amerika-barátságára és németellenességére, hogy Trumppal szemben Angela Merkel német kancellár bizalmi indexe 46 százalék a lengyelek körében.

Ráadásul a lengyel vezetés eredetileg olyasmit várt Trumptól, amitől az elnök eddig ódzkodott. Az amerikai elnök első európai körútján minden várakozással szemben nem volt hajlandó megerősíteni, hogy kormánya továbbra is elkötelezett a NATO kölcsönös biztonsági garanciája, az észak-atlanti szerződés ötödik cikkelyének alkalmazása mellett. Ehhez képest Witold Waszczykowski, Lengyelország Trump-osztályú exhibicionista külügyminisztere hétfői nyilatkozata alapján garanciákat vár Trumptól arra, hogy az országban állomásozó amerikai és NATO-csapatok mindaddig Lengyelországban maradnak, amíg Oroszország a térség biztonságát fenyegeti.

Trump a beszédét megelőző sajtótájékoztatón megtette ezt a gesztust vendéglátóinak. "Hálás vagyok a lengyel népnek, hogy nyitottan fogadták ötezer katonánkat. Szoros szövetségünknek a NATO-val és Lengyelországgal garantálnia kell, hogy Európában sosem lesz háború a szuperhatalmak között. Az Egyesült Államok kész garandálni Közép- és Kelet-Európa biztonságát" - mondta a Gazeta Wyborcza élő közvetítése szerint. Bár egy perccel később azért odapiszkált a NATO-szövetségeseknek, amikor Lengyelországot megdicsérte, a többi NATO-tagot viszont megdorgálta, amiért nem teljesítik pénzügyi vállalásaikat.

link Forrás

Trump varsói látogatásán a lengyel elnök, Andrzey Duda mellett Kolinda Grabar-Kitarovićcsal is, miközben a magyar kormány tagjai még egy miniszteri szintű találkozóig sem jutottak el Trump kormányával, bár az európai vezetők közül elsőként Orbán Viktor állt mellé, még a választási kampányban. És még csak nem is ez az egyetlen járulékos fricska, amit a magyar kormány elszenved. A Trump délután egykor kezdődő beszédéből előzetesen kiszivárogtatottak szerint nem a déli határra kerítést építő Orbánt vagy Magyarországot, hanem Lengyelországot fogja az európai civilizáció őreként méltatni. "Lengyelország tapasztalatai emlékeztetnek rá, hogy a Nyugat védelme nem csak a rendelkezésre álló eszközökön, hanem az emberek győzni akarásán is múlik" - áll az előzetesen nyilvánosságra hozott beszédrészletben.

Az előzetesen közölt részletek alapján a beszéd fő témája a Nyugat válsága lesz, legalábbis egy részlet szerint Trump arról beszél majd, hogy "korunk nagy kérdése, hogy a Nyugatban megvan-e az akarat a túlélésre".

Mondjuk az is igaz, hogy Magyarországgal szemben Horvátország most stratégiailag nagyon fontos az amerikaiaknak. Trump lengyel látogatásának egyik célja, hogy az orosz gáz alternatívájaként a csepfolyósított amerikai földgázt ajánlja. Hogy ez Európába juthasson, ahhoz LNG-terminálokra van szükség, például olyanra, ami a horvátországi KRK-szigetén is van lesz. A sajtótájékoztatón a lengyel állami tévé rákérdezett Trumpnál, hogy szerinte mennyi idő lenne tető alá hozni egy megállapodást az amerikai gázszállításokról, amire Trump a maga sajátos stílusában csak annyit felelt, hogy ő akár 15 perc alatt is képes egy ilyen szerződés megkötésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.