Van egy oldal az interneten, ahol Schmidt Mária és Szanyi Tibor baromságai nélkül lehet felfedezni 1956-ot

Tbg
történelem
2017 október 22., 11:24
comments 68

Sajnos az 1956-os események emlékét folyamatosan beárnyékolja a politika, amely még ma is megpróbálja jobbról vagy épp balról széthazudni a történteket, így egyre kevesebbeket érdekel a XX. százazi magyar történelem egyik legkülönösebb korszaka. 

Szerencsére a magyar kutatók maradtak a kaptafánál, és pár évvel ezelőtt a forradalom filmes és fotós emlékeit is elkezdték katalogizálni, illetve interaktív térképre kasírozni, így bárki - politikai hovatartozástól függetlenül – eredeti filmfelvételekkel és fotódokumentumokkal barangolhatja be 56 tájait, helyeit.

photo_camera Forrás: Magyar Október

A kutatómunka még messze nem ért véget, mivel a legtöbb filmes emlékünk nem is magyar, hanem külföldi (brit, amerikai, francia, német stb.) tulajdonban van. Annak idején a legtöbb anyagot elkészíteni és kimenteni Magyarországról a külföldi híradóstábok tudták. 

Főként ilyen felvételekből áll össze a Magyaroktober.hu nevű interaktív térkép, amin utcáról utcára lehet követni a forradalmi eseményeit, az ott készült profi vagy amatőr felvételek alapján.

A kutatómunka azért is nehézkes, mert sokszor a külföldi archívumok sem pontosan tudják, hol és mikor készült egy-egy felvétel.

Az oldalra idén dunántúli archív felvételek kerültek fel, többek között Győr és Mosonmagyaróvár mozgóképes emlékei, ahol a Fox filmhíradója forgatott sokat, miután megalakult a Dunántúli Nemzeti Tanács, és a forradalmi tömeg vígan gyülekezik Győr főterén. A címlapképen éppen egy győri ÁVH-irodát kutatnak át katonák.

A térképen a számok azt jelzik, mennyi eredeti felvétel található az adott helyről (Budapestről van értelemszerűen a legtöbb), rájuk kattintva pedig végig lehet nézni az eredeti nyersanyagokat. Érdekes például megnézni, az ember lakhelyén, mi történt 60 évvel ezelőtt, mennyit változott az utcakép.

Kellemes böngészést kívánok, itt se Szanyi Tiborokkal, se Dózsa Lászlókkal nem lehet találkozni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.