Katy Perry pont úgy csicskult be Kínának, mint az akadémiai kiadók

külföld
2017 november 08., 17:58
comments 95

Hol vannak már azok az idők, amikor még arra csodálkoztunk rá, hogy olyan népszerű, és nagyon gazdag popsztárok, mint Sting vagy Mariah Carey pusztán a pénzért magánkoncerteket adnak diktátoroknak és haduraknak. Ezek az esetek lehangolóak voltak, de még mindig nem olyan ijesztőek, mint ami most Kína és az amerikai énekesnő, Katy Perry között zajlik. 

A napokban került fel Kína legnépszerűbb közösségi oldalára, a Weibóra egy nyilatkozat, melyet állítólag az énekesnő írt alá, és amelyben kijelenti, hamarosan aktuális kínai útja során tartózkodik minden olyan tevékenységtől, ami veszélyeztetné az ország egységét és integritását. 

„Örömmel térek vissza Kínába, hogy kínai rajongóim előtt léphessek fel. Ígérem, hogy kínai utam során szigorúan betartom a szervezővel kötött szerződésben foglaltakat.” A nyilatkozatban kijelenti, élő fellépései során tartja magát ahhoz, amit a Kulturális Minisztériumnak ígért, és az engedélyezett tartalomtól nem tér el.

„Ígérem, hogy semmilyen politikai vagy vallási vonatkozású dologról nem beszélek.”

A nyilatkozat végén boldog, gyümölcsöző jövőt kíván Kínának.

Bár a dokumentum eredetiségét nem erősítették meg, ez a fajta öncenzúra nem új a kínai kapcsolatokban. 

Augusztus óta tart az a botrány, mely az akadémiai kiadók miatt tört ki. A felháborodást legelőször az váltotta ki, hogy a Cambride-i Egyetem kiadója - engedve a kínai cenzorok nyomásának - több mint 300 cikket tett elérhetetlenné az országban. Az írások elsősorban olyan, a kínai vezetés számára kellemetlen témát érintettek, mint Mao Ce-tung kulturális forradalma, vagy a Tienanmen téri vérengzés. A kiadó döntése nyomán rengetegen felzúdultak, mégis, nem sokkal később a magát a legnagyobb akadémiai kiadónak tartó, német Springer is beadta a derekát a cenzoroknak, és legalább 1000 cikket blokkolt Kínában. A kiadó többek közt olyan lapokat ad ki, mint a Nature vagy  a Scientific American.

Katy Perry nyilatkozatát a Nottinghami Egyetem professzora, Jonathan Sullivan is megosztotta, párhuzamot húzva az énekesnő és az akadémia kiadók ügye között.

A popsztár nagyon népszerű Kínában, részben színes, élénk, jelmeznek is beillő szettjei miatt kattantak rá, gyümölcsmintás, sőt gyakran gyümölcs formájú fellépőruhái miatt el is nevezték Gyümölcs Nővérnek (shui guo jie). 

Azonban az amerikai énekesnő különleges kapcsolata Kínával nem most kezdődött.

Perryt 2015-ben konkrétan ki akarták tiltani az országból, bűne az volt, hogy tajpeji koncertjén napraforgós ruhát viselt, és a nyaka köré tekert egy tajvani zászlót. Az eset után elárasztották a Twittert az örömködő bejegyzések, melyekben megköszönték Perry-nek, hogy ilyen bátran kiállt a Napraforgós mozgalom mellett. A tweetelők arra a 2014 márciusában indult eseménysorozatra utaltak, mely során tajpeji egyetemisták több mint három hétre elfoglalták a parlamentet, és amelynek  a napraforgó lett a szimbóluma. A diákok azért kezdtek tüntetni, mert a tajvani vezetés egy olyan szoros kereskedelmi megállapodás (CSSTA) megkötésére készült, melynek köszönhetően - a tüntetők szerint - Kína túl nagy gazdasági és politikai befolyást szerezhet a szuverén Tajvanon.

link Forrás

Hogy mennyire volt ez tudatos kiállás, kérdéses: a ruhát Perry már 2013 óta viselte koncertjein, a zászlót viszont már nehezebb megmagyarázni. Bár nem szokatlan jelenség az sem, hogy egy külföldön turnézó zenész így tiszteli meg a közönségét, de Kína és Tajvan kapcsolatát ismerve 

az apolitikusnak egyáltalán nem mondható Perrynek valószínűleg tudnia kellett, hogy ennek a gesztusnak igenis volt jelentősége.

Bármennyire is felbőszítette ez az eset a kínai vezetést, a nép akarata előtt meghajoltak, és 2016-ban meghívták, hogy legyen a gigantikus kínai kereskedőoldal, az Alibaba által szervezett Single’s Day bulijának nemzetközi nagykövete. Ezt Perry végül - családi problémákra hivatkozva  - lemondta, helyét David Beckham vette át. 

A nyilatkozatból nem derül ki, hogy pontosan hol és mikor lép fel, de divatlapok arról írnak, valószínűleg a két hét múlva esedékes Victoria's Secret Show-n ad majd elő Sanghajban, Harry Styles és Taylor Swift társaságában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.