A Cambridge-i Egyetem kiadója a kínai cenzoroknak engedve blokkolt több mint 300 tudományos cikket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A világ legrégebbi kiadója, a Cambridge-i Egyetemen működő Cambridge University Press a kínai cenzorok kérésének engedve blokkolta több mint 300 tudományos cikkének elérését Kínából. A cikkek a China Quarterly nevű neves, kínával foglalkozó negyedéves tudományos folyóiratban jelentek meg, és azért kellett blokkolni őket, mert a kínai pártállam számára érzékeny témákkal foglalkoznak, mint például Mao Ce-tung kulturális forradalma, vagy a Tienamen téri vérengzés.

A blokkolt cikkekről a kiadó listát közölt a honlapján.

A Cambridge University Press rengeteg kritikát kapott a tudományos világból és azon kívülről is, mondván, hogy ha enged a kínai cenzoroknak, azzal a tudományos kutatás és a szólás szabadságát veszélyezteti. A kiadó védekezése szerint azonban pont ezzel szolgálják a tudományos kutatás szabadságát, mert így legalább a többi anyaguk elérhető maradt Kínából, viszont ha nem tesznek eleget Peking kérésének, akkor a Kínában élő kutatók sokkal több publikációjuktól estek volna el. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.