A Cambridge-i Egyetem kiadója a kínai cenzoroknak engedve blokkolt több mint 300 tudományos cikket

A világ legrégebbi kiadója, a Cambridge-i Egyetemen működő Cambridge University Press a kínai cenzorok kérésének engedve blokkolta több mint 300 tudományos cikkének elérését Kínából. A cikkek a China Quarterly nevű neves, kínával foglalkozó negyedéves tudományos folyóiratban jelentek meg, és azért kellett blokkolni őket, mert a kínai pártállam számára érzékeny témákkal foglalkoznak, mint például Mao Ce-tung kulturális forradalma, vagy a Tienamen téri vérengzés.

A blokkolt cikkekről a kiadó listát közölt a honlapján.

A Cambridge University Press rengeteg kritikát kapott a tudományos világból és azon kívülről is, mondván, hogy ha enged a kínai cenzoroknak, azzal a tudományos kutatás és a szólás szabadságát veszélyezteti. A kiadó védekezése szerint azonban pont ezzel szolgálják a tudományos kutatás szabadságát, mert így legalább a többi anyaguk elérhető maradt Kínából, viszont ha nem tesznek eleget Peking kérésének, akkor a Kínában élő kutatók sokkal több publikációjuktól estek volna el. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.