A Cambridge-i Egyetem kiadója a kínai cenzoroknak engedve blokkolt több mint 300 tudományos cikket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A világ legrégebbi kiadója, a Cambridge-i Egyetemen működő Cambridge University Press a kínai cenzorok kérésének engedve blokkolta több mint 300 tudományos cikkének elérését Kínából. A cikkek a China Quarterly nevű neves, kínával foglalkozó negyedéves tudományos folyóiratban jelentek meg, és azért kellett blokkolni őket, mert a kínai pártállam számára érzékeny témákkal foglalkoznak, mint például Mao Ce-tung kulturális forradalma, vagy a Tienamen téri vérengzés.

A blokkolt cikkekről a kiadó listát közölt a honlapján.

A Cambridge University Press rengeteg kritikát kapott a tudományos világból és azon kívülről is, mondván, hogy ha enged a kínai cenzoroknak, azzal a tudományos kutatás és a szólás szabadságát veszélyezteti. A kiadó védekezése szerint azonban pont ezzel szolgálják a tudományos kutatás szabadságát, mert így legalább a többi anyaguk elérhető maradt Kínából, viszont ha nem tesznek eleget Peking kérésének, akkor a Kínában élő kutatók sokkal több publikációjuktól estek volna el. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.