Megvan a kiselefánt neve: Arun

Az öt szavazásra bocsátott névből (Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok) a keddtől péntek délig tartó szavazáson a győztes az Arun lett – írja a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. november 8-án született ázsiai elefánt-bikaborjú (Elephas maximus) anyjával, a 16 éves Angelével november 9-én.Fotó: Kovács Attila / MTI / MTVA

Ez egy szanszkrit eredetű, de több modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használt férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a jelentése hajnal, hajnalpír (vagy bizonyos értelmezésben Nap), ami arra utal, hogy a kiselefánt hajnalban született.

A budapesti állatkertnek egyszer már volt egy Arun nevű elefántja, az 1970-es évek végétől a 90-es évekig elefántbika, ami a nevét még Indiában, egy tenyésztelepen kapta, tehát a név nemcsak indiai eredetű, hanem valóban használják is elefántok hívóneveként az ázsiai elefántok őshazájában.

A múlt héten született kiselefánt az állatkert szerint szépen fejlődik, az édesanyja, Angele és a nővére, Asha is nagy szeretettel és gondossággal veszi körül (bár az anyja egyszer véletlenül rálépett a farkára). Múlt szombat óta mindennap délelőtt 10 és délután 2 óra között lehet meglátogatni.