Lassan nincsen már olyan gyerek az országban, aki ne került volna közös képre kampányoló fideszessel

politika
2017 december 18., 08:27
comments 190

Úgy terjed a fideszes politikusok között az óvodába járás, mintha parancsba kapták volna. A dolog nem vadonatúj, korábban is egyoldalú örömmel használták kampányeszköznek a gyerekeket, aztán már nem volt olyan avatás, ahol ne gyereket használtak volna szalagtarató oszlopnak. De most már kampánystandot lehetne felállítani az óvodákba és iskolákba. 

Oktatási intézményekben politizálni tilos. Ennek az akadálynak az átugrására több megoldást találták ki a választókerületükben fontoskodó képviselőjelöltek.

1. Nem politizálni mennek, hanem ajándékot visznek 

Ennek a módszernek a legnagyobb bajnoka Boldog István. Ő választókerületének összes óvodájába bemegy egy általa összerakott, Magyar Népmese Ajándékcsomagnak nevezett pakkal (egy társasjáték, egy mesekönyv és egy kártyacsomag). 

Odaathatná ezt az óvodák vezetőinek, de Boldog István az egybegyűjtött gyerekeket lepi meg, egy kis beszéddel, aztán be is ül közéjük mesét olvasni. És természetesen mindig elkíséri legalább egy fotós is. 

Jó esetben videó is készül a csomagátadásokról.  

link Forrás

Nem csoda, hogy Boldog Istvánról ilyen klassz véleménnyel van Rétvári Bence:

link Forrás

Mikulás és karácsony tökéletes alkalom arra, hogy a politikusok utcai cipőben összetapossák a játszószőnyeget. V. Németh Zsolt fejlesztette tökélyre az óvodákba bejutott politikusok technikáját, amikor a Mikulás helyett adta át az ajándékokat a gyerekeknek, még a feleségét is elvitte magával.

photo_camera Fotó: V. Németh Zsolt/Facebook

Ebből a műfajból tényleg rengeteg van, Simicskó István honvédelmi miniszter és Szászfalvi László is bemutatta a közelező gyakorlatot. Tótkomlóson a bölcsödébe és az iskolába például a Mikulás azt a Simonka Györgyöt is elvitte a gyerekeknek, akit a körülötte lévő botrányok ellenére a Fidesz újra elindít a választáson, és már bele is vetette magát a kampányba.

photo_camera Simonka György és a Mikulás. Utóbbi balra. Fotó: Simonka György/Facebook

Kocsis Máté polgármester is úgy gondolta célravezetőnek, ha a józsefvárosi óvodákban osztatja ki a 3000 forintos játékvásárlási kupont - a kerület ajándékot - és az ahhoz tartozó köszöntőt. 

photo_camera Fotó: Olvasói fotó/Zoom.hu

2. Nem politizálni mennek, csak átadnak ezt-azt

Íme Kontrát Károly, aki a csajági óvoda felújított konyháját nézte meg, és ha már arra járt, az óvodások egy kis műsort is adtak az államtitkár úr tiszteletére. 

photo_camera Fotó: Kontrát Károly/Facebook
photo_camera Fotó: Kontrát Károly/Facebook

A TASZ kiadott egy összefoglalót, hogy a szülők hogyan akadályozhatják meg azt, hogy politikusok alig álcázott kampányeseményeket tartsanak az oktatási intézményekben. Azért lehet ez hatásosabb módszer a politikusok távoltartására, mert kevés olyan intézményvezető lehet már Magyarországon, aki elküldi a polgármestert/kerületi képviselőt arra hivatkozva, hogy amit csinál, az törvénysértő, de legalábbis ízléstelen.

3. Ki kell hozni a gyerekeket az óvodából, iskolából

Nem muszáj bemenni az intézményekbe, máshol is át lehet adni ajándékot. Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz vezetője ezt úgy oldotta meg, hogy a helyi Fidesz nevében jótékonysági akciót hirdetett meg, aminek az eredményeként ajándékokat adtak 66 nehéz helyzetben lévő gyermeknek és 30 családnak, természetesen nem az adományokat felajánlók, hanem a kispesti Fidesz nevében.

photo_camera Ajándék, a gyerekek orra elé dugott kis kártyával Fotó: Dódity Gabriella/Facebook

Hogy milyen kártyát adtak át a csomagokkal együtt a kispesti szociális centrumban a rászoruló gyerekeknek, az csak egy későbbi posztból derült ki, amikor Dódity és György István válaszótkerületi elnök, ajándék fenyőket és ajándékcsomagot vittek a kerület oktatási intézményeibe:

photo_camera Fotó: Dódity Gabriella/Facebook

Az ajándékfenyők mellé Dódity adott plakátot is, ami éppen a kerületi Fidesz udvarán rendezett akciós, ingyenes forralt boros karácsonyfavásárt hirdeti, esetleg érdemes kirakni az óvoda/iskola faliújságára. 

photo_camera Fotó: Dódity Gabriella/Facebook

Nincs azzal probléma, ha a pártok hasznos dolgot végeznek, bár adománygyűjtésre éppen van elég sok civil szervezet. Még a Fideszben is van, aki úgy oldja meg, hogy az összegyűjtött ajándékokat az ezzel foglalkozó szervezeteknek adjak oda (Pósán László például a debreceni karitatív testületnek, bár azért volt, hogy családoknak személyesen adta oda ő is). A kerületi lakosoknak adott nagyon hasznos, ingyenes, informatív, a képviselő munkáját, sikereit precízen bemutató kalendáriummal elhiresült Kucsák László (az április keresztrejtvény megoldása: KUCSÁK LÁSZLÓ) is gyűjtést szervezett, még nem adta át a játékokat, majd jövő héten. 

A kormányzati politikusok döntő többsége úgy osztja az ajándékokat a rászoruló családoknak, hogy azt - a szegény családok tagjaival együtt - gondosan publikálja is a világ felé. A Katolikus Karitász ajándékosztásán például nem a segélyszervezet munkatársai, hanem KDNP-s politikusok adták át a dobozokat a rászorulóknak. Bagdy Gábor, a KDNP budapesti elnöke azt mondta: nemcsak akkor tudunk örömet érezni, ha a szeretet, örömet és Jézust befogadjuk a családunkba, a szívünkbe, hanem akkor is, amikor ajándékot adunk. Hát ők most adni jötttek. 

link Forrás

4. Csak kis műsort adnak a gyerekek

Olyan átadás szinte már tényleg nincs Magyarországon, ahol ne gyerekek tartanák a szalagot, vagy a szalagot átvágó ollót tartó párnát, esetleg adnának elő kis műsort, akkor is, ha az égvilágon semmi közük a felavatott bármihez. Hogy kinek volt az ötlete az, hogy Csepregen éppen egy pár százméteres felújított aszfaltcsík polgármesteri átadásán kell Luca-napi népszokást játszva térdepeltetni ovisokat, az nem derült ki. A polgármester, Vlasich Krisztián egészen meghökkentő magyarázodása szerint nem kirendelték őket, hanem ők akartak ott lenni, nagyon jól érezték magukat, és mindössze 1 perc 15 másodpercig térdepeltek. 

photo_camera Fotó: Trió TV Dunántúl FB

Le lehet-e tiltani a gyerekek fotóját?

Le. 

Kapott már parlamenti írásbeli kérdést az igazságügyi miniszter, azzal a címmel: „Milyen szabályok vonatkoznak jelenleg arra, hogy politikusok gyermekek fényképeit használják politikai kampányban, saját weboldalukon, facebook oldalukon?”

A válasz kissé körülményes. Először is, kampánynak csak a választást megelőző 50 nap számít, a csepregi térdeplő gyerekek tehát nem kampányeseményen voltak. 

Az is fontos, hogy „nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható. A Mikulás helyetti ajándékosztás nyilván nem politikai célú tevékenység, ugorgatunk is. 

Ahhoz viszont, hogy a kiskorú gyerekekről képet jelentessenek meg, kell a szülők beleegyezése. Persze van kivétel, mégpedig „a tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel”. A minisztérium szerint „ezek értelmezésére azonban már nem a törvény, hanem a bírói gyakorlat ad iránymutatást”. Arra a kérdésre, hogy egy politikussal súlyosbított Mikulás-ünnepséggel mi a helyzet, a minisztérium így válaszolt: „példa szerinti esetben a fényképfelvétel – az esemény jellegére (iskolai Mikulás ünnepség ) figyelemmel – vélhetően nem közéleti szereplés alkalmával készült, ezért az képezheti vizsgálat tárgyát, hogy a tömegfelvétel készítésének feltételei fennálltak-e”. Egy óvodai csoportban az utóbbi is elég vicces hivatkozás. 

Nemcsak a gyerekeket érinti, hanem a szegényeket is

Törvény szerint szürke zóna a pártok adománygyűjtése. Akár arra is kiválóan alkalmas lenne, hogy egy pénzben úszó párt - annak érdekében, hogy ne tűnjön úgy, mintha egyszerűen megvásárolná a szavazóit, ráadásul a költségeit is el tudja rejteni - kamu adománygyűjtéseket szervezzen, a játékokat/ételeket megveszik, aztán kampányeseményt jótékonyságnak álcázva lekötelezi a választóit. Ha valódi az adománygyűjtés, onnan pedig ízlés dolga, hogyan adják át azt.

Adományt a Fidesz által szigorított törvény szerint csak magánszemélyektől fogadhat el párt, cégektől nem (így viszont elég érdekes, hogy Dódity Gabriella megköszönte a CBA Remíznek a 30 csomag tartós élelmiszer adományt, amit a kispesti Fidesz által szervezett adománygyűjtésre adtak). Viszont azt, hogy kitől jött az adomány, csak akkor köteles egy párt feltüntetni, ha a félmillió forintot meghaladja az értéke. 

Rétvári Bence államtitkár például Vácon - itt indul majd képviselőjelöltként - osztott szét 4000 kiló krumplit. Arra a kérdésre, hogy honnan van a krumpli, csak annyit mondott az RTL-nek: „Sokan voltak, akik korábban is mondták, hogy szívesen segítenének, hogyha a Fidesz–KDNP szervez egy ilyen akciót, akkor szívesen adnak hozzá ők is a maguk részéről. Több embernek a munkája, segítsége van abban, hogy ez ilyen akciót le tudjunk bonyolítani”. Rétvári - aki egyébként a szociális ügyeket is vivő Emmi államtitkára - nem árulta el, kitől van a krumpli, ami még talán nincs a félmilliós határ fölött. Viszont ételosztásnál fontos az élelmiszer nyomonkövethetősége, a Nébihnél le kellene jelenteni, honnan van az ajándékba adott étel.

Bajkai István, aki Terézvárosban indul majd a választásokon a Fidesz színeiben, másik taktikát választott, amikor az ő nevével felmatricázott tojásokat osztogattak a rászorulóknak az önkormányzati ételosztáson. Azt mondta, hogy fogalma sincs, hogyan került az önkormányzati irodába a tojás, mert azt saját pénzből vette, jótékonysági célból.

Száz éve ez a hír jelent meg:

„A választók etetése és itatása tilos lesz. Az új választójogi törvény a választási jelvények, zászlók, tollak használatát és a választók etetését és itatását eltiltja, sőt eltörli a fuvardíjakat is. A régi korrupciónak tehát ezzel vége.” 

De azóta eltelt száz év. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.