Mégsem buktattak elnököt Peruban

bűnügy
2017 december 22., 09:17
comments 6
Pedro Pablo Kuczynski perui elnök 2017. november 11-én.
photo_camera Pedro Pablo Kuczynski perui elnök 2017. november 11-én. Fotó: Jorge Silva/AP

Az utolsó pillanatban megúszta a bukást Pedro Pablo Kuczynski perui elnök. Bár még pár napja is úgy tűnt, hogy legalább 93 képviselő fogja támogatni az elnök elleni alkotmányos vádemelést, a csütörtöki szavazáson végül csak 79 képviselő szavazott igennel erre a 130 fős törvényhozásban. A vádeljárás megindításához legalább 87 képviselő támogatására lett volna szükség.

Az elemzők szerint Kuczynskinak a szavazás előtti utolsó órákban sikerült pár baloldali képviselőt maga mellé állítani.

Kuczynski a vád szerint egy brazil építőipari cégtől, az Odebrechttől kapott még miniszterként több millió dollárnyi kenőpénzt. Ez a cég több latin-amerikai országban is korrupciós botrányok középpontjában áll, és Kuczynski alelnökét is lefizette - Jorge Glast azóta már el is ítélte a bíróság, hat év börtönt kapott.

Kuczynski ugyan tagadja a vádakat, de az Oderbrecht a perui parlamentnek megküldött irataiban elismerte, hogy 2004-2012 között 4,8 millió dollárt utalt Kuczynskihez köthető cégeknek. Kuczynski szerint ez teljesen rendben volt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.