Szeretne meggazdagodni? Ezektől a parlamenti képviselőktől tanulhat

POLITIKA
2018 február 01., 02:22
comments 175

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa 13,5 millió forintot tett félre egy év alatt úgy, hogy egy 2,5 hektáros szőlőt is vett a Balaton-felvidéken, Kisapátiban. Hitelt nem vett fel a vásárláshoz, de a magánszemélyekkel szembeni tartozása 30 millió forintról 34-re nőtt. Szathmárynak ugyan van több cége is - például az, amelyiknek boltjában nem adnak nyugtát -, de ezekből nem vallott be jövedelmet, így a megtakarítást és a szőlővásárlást az évi alig bruttó 12 millió forintos fizetéséből fedezhette csak elvileg, de ez még annál is kevesebb, mint amennyit félretett egy év alatt.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Ilyen cikkeket csak akkor tudunk írni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is!

A szocialista Tóth Bertalan a képviselői fizetéséből dolgozott le tavaly egy nagy adósságot. Ugyan van ügyvédi irodája és egy cége is, de ezekből nem vallott be jövedelmet, így a vagyonnyilatkozata szerint csak a havi bruttó 1,3 millió forintos képviselői jövedelmét kapta. Tavaly még 23,3 millió forint banki tartozása volt, idén viszont már csak 1 millióval tartozik, tehát több mint 22 millió forintot törlesztett, ami az éves jövedelmének közel kétszerese. Emellett még 5,4 millió forintot félre is tudott tenni. UPDATE: Mint arra az MSZP szóvivője felhívta a figyelmünket, a vagyonbevallásban szerepel, hogy Tóth eladott egy 107 négyzetméteres pécsi lakóingatlant, de ennek átírása még folyamatban van. Így az ingatlan a bevallásban ugyan szerepel, de az eladása már megtörtént. Ez adhat magyarázatot arra, mi volt a fedezete a nagyösszegű törlesztésnek. A hibáért elnézést kérünk.

Győrffy Balázs fideszes képviselő - akinek számos földje van Nemesgörzsöny és Nagyacsád között - valahogy visszafizetett 25 milliót a tavaly még 247 milliós banki hiteléből. Ez úgy sikerült neki, hogy közben a megtakarításai is nöttek 2 millióval, viszont a képviselői fizetése mellett alig volt más bevétele: a földjei után kapott összesen bruttó 41 ezer forintot (bevallott ugyan a családi gazdaságuknál közel 34 milliós bevételt, de emellé ugyanennyi kiadást is.) Bérbeadásból is szerzett 1,5 milliót, de hogy a törlesztés többi része honnan jött, az nem derül ki a nyilatkozatból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.