Schmidt Mária akkorát mondott a Guardiannek, hogy az irodájának utólag szólnia kellett, hogy csak viccelt

vicc
2018 február 04., 13:31
comments 608

A Terror Háza Múzeum igazgatója, az I. világháborús megemlékezésekért felelős kormánybiztos, Schmidt Mária nyilatkozott a Guardiannek a felerősödött európai xenofóbiáról szóló cikkükben.

Schmidt Mária többek között azt mondta, hogy: „Mi magyarok vagyunk, és meg akarjuk őrizni a kultúránkat. Nem akarjuk utánozni azt, amit a németek csinálnak vagy amit a franciák csinálnak. Folytatni akarjuk a saját életmódunkat.”

Beszélt arról is, hogy amikor Angela Merkel német kancellár 2009-ben Budapestre látogatott, akkor Schmidt Mária meghívta őt egy megemlékezésre, de nem kapott választ.

„Csak egy magyarázat lehet erre. Jégből van a szíve”

– mondta a menekültellenes milliárdos Angela Merkelről.

Schmidt arról is beszélt, hogy azok a magyarok, akik az utóbbi években elvándoroltak nyugatra, végül vissza fognak jönni, mert „rájönnek, hogy jobb itt, mint bárhol másol”. Azt is mondta, hogy az automatizálás és a mesterséges intelligencia új termelési módszereket tesz lehetővé, amihez kevesebb munkaerő kell.

Ezután tért rá arra, hogy vita van Európa jövőjéről, hogy az EU-nak birodalommá kell-e válnia. Schmidt ugyanis nem hisz a birodalmakban, a náci, a szovjet és az oszmán birodalom sincs már sehol, ellenben Magyarország egy 1100 éves állam. És itt jön az interjú legjobb része, idézem a Guardiant:

„»Németország, összehasonlítva, egy fiatal ország« – teszi hozzá Schmidt, felemelve a hangját. »Nem szeretem, ha olyan emberek oktatnak ki, akik nem tudtak felállítani egy nemzetállamot 1871 előtt.« Schmidt irodája később emailt küldött, hogy tisztázza, ő ezt viccnek szánta.”

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója, Schmidt Mária és Balog Zoltán a Kertész Imre-emléktábla avatásán 2017. november 9-én
photo_camera Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója, Schmidt Mária és Balog Zoltán a Kertész Imre-emléktábla avatásán 2017. november 9-én. Fotó: Halász Júlia / 444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.