Magyar orvosok műtöttek meg a fejüknél összenőtt bangladesi ikreket

Egészségügy
2018 március 05., 08:31
comments 53

Arról ír a Blikk, hogy a világon eddig sehol nem vállalták Rabia (2) és Rukiya (2), a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását, de egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalta a kockázatos, többlépcsős műtétet, és az első, legveszélyesebb beavatkozáson sikeresen túl vannak.

Csókay a gyerekekről elmondta, hogy olyanok, mint bármelyik 2 éves gyerek, járnak, mosolyognak, kommunikálnak, csak a koponyájuknál összenőttek, ráadásul ugyan az agyuk külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt, és közös volt a fő agyi szállítóér-hálózatuk is.

A lap szerint az orvosok a múlt vasárnap utaztak Banglades fővárosába, Dakkába, ahol előbb 3 órán át érfestéssel vizsgálták a kislányok agyi keringését, majd jött az 5 órás beavatkozás, amivel lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát, és ugyan kívülről nem látszik semmi, megtörtént a szétválasztás legfőbb lépése, már külön-külön működik az agyuk.

A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház műtője. Az intézményt 2013 nyarán újították fel. Innen alig 36 kilométerre, Debrecenben három kórház is van.
photo_camera A felújított berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház műtője 2013. augusztus 8-án. Illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI

Csókay elmondta, hogy áprilisban Pataki speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen elválasztják egymástól a gyerekek agyát, amihez a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell. Erre a veszélyes műtétre Csókay mindennap gyakorol – szokása szerint – a boncteremben.  (Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.