Lemondással kezdett fenyegetőzni Juncker, amikor a kabinetfőnöke kinevezésével szekálták

eu
2018 március 23., 11:48
comments 44

Csütörtök délután a néppárti állam-és kormányfőinek találkozóján is téma volt, hogyan juthatott el ilyen gyorsan Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke az Európai Bizottság főtitkári posztjáig. Sokak szerint  Martin Selmayr  nem átlátható körülmények között, jogi és szabályozási kiskapukat kihasználva kapta meg az egyik legkomolyabb, brüsszeli állást. 

A Bizottság főtitkára a legmagasabb hivatali pozíció az Unióban, Selmayr 33 ezer közszolga irányításért fog felelni. A kinevezés miatt az Európai Parlament költségvetési bizottsága is magyarázatot követel. 

Jean-Claude Juncker és Martin Selmayr
photo_camera Jean-Claude Juncker és Martin Selmayr Fotó: THIERRY MONASSE/dpa Picture-Alliance/AFP

Pénteken a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung is arról írt, hogy az ügy firtatás miatt Juncker a lemondásával kezdett fenyegetőzni. A Bizottság elnöke azt mondta, egyedül is el tudja dönteni, kit nevezzen ki. „Selmayr nem fog menni. Vagy ha ő megy, megyek én is” - jelentette ki Juncker majd kivonult a teremből. A Spiegel beszámolója szerint Merkel és a többiek meglepetten figyelték az eseményeket. 

Brüsszelben Selmayrt igazi kavarógépnek tartják. Junckert azzal vádolják, hogy még a mandátumának lejárta előtt gyorsan megajándékozta a pozícióval a bizalmasát. Tulajdonképpen milyen, hogy jövőre milyen tisztújítások jönnek a Bizottságban, Selmayr kulcspozícióban marad, és minden lényegi folyamatba beleláthat a jövőben is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.