A CIA-nak is bedolgozó adatelemző szerint fel kell készülnünk a sokkal kifinomultabb, személyre szabott kamuhírek érkezésére

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az MIT Technology Review számolt be róla, hogy az adatbányászással és elemzéssel foglalkozó, többek között a CIA-nak is bedolgozó Primer vezérigazgatója, Sean Gourley szerint jöhet lassan a fake news 2.0 korszaka, ami azt takarja, hogy a mesterséges intelligenciára épülő algoritmusok révén jóval szofisztikáltabban kialakított kamuhírek áraszthatják majd el az internetet. 

Goruley egy San Francisco-i konferencián beszélt arról, hogy a kamuhírek generálásának automatizációja nagyon hatékonnyá teszi majd a folyamatot. Az  MIT Technology Review szerint ez egyben egy figyelmeztetés lehet a Facebooknak is, hiszen a vállalat jelenleg éppen a kamuhírek terjesztése miatt keveredett komoly politikai bajba. Nemrég épp Mark Zuckerbeg beszélt arról, hogy felmerült, AI segítségével küzdene a Facebook a kamuhírek ellen. De Gourley szerint a mesterséges intelligenciát a másik oldal is használhatja majd. 

Sean GourleyFotó: KEVORK DJANSEZIAN/AFP

Szerinte jelenleg a kamuhírek meglehetősen egyszerű sémára épülnek, de a technológia ebben változást hozhat: az algoritmusok kitalálhatnak olyan kamutörténeteket, melyek illeszkednek az egyes emberek személyes érdeklődési köréhez, és melyeket elhintés előtt tesztelhetnek is, ezzel maximalizálva a hatásfokát. Gourley szerint ma már nincs technológiai akadálya annak, hogy generáljanak egymillió sztorit, majd lemérjék, melyik terjed a legjobban, és azt kezdjék el nagyüzemben terjeszteni. 

Gourley beszélt arról is, hogy szintén lehet változást elérni abban, ha egy szofisztikáltabb algoritmus jobban kiismeri a közösségi oldalak hálózati dinamikáját, ezzel pedig lehetőséget teremtve arra, hogy felnagyítsák a poszt hatásfokát. 

Szerinte, amit most látunk a kamu hírekből, az a műfaj primitív állapota, és már ennek is nagyon komoly hatása volt. A nagyja pedig majd csak ezután jön. Azzal viszont ő is egyetértett, hogy az AI eszköz lehet a megoldásban is, hiszen ha az egyik oldalon algoritmusok állítják elő a kamuhíreket, akkor érdemes ellenük algoritmusokat is bevetni. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.