A CIA-nak is bedolgozó adatelemző szerint fel kell készülnünk a sokkal kifinomultabb, személyre szabott kamuhírek érkezésére

internetek
2018 március 28., 15:31
comments 47

Az MIT Technology Review számolt be róla, hogy az adatbányászással és elemzéssel foglalkozó, többek között a CIA-nak is bedolgozó Primer vezérigazgatója, Sean Gourley szerint jöhet lassan a fake news 2.0 korszaka, ami azt takarja, hogy a mesterséges intelligenciára épülő algoritmusok révén jóval szofisztikáltabban kialakított kamuhírek áraszthatják majd el az internetet. 

Goruley egy San Francisco-i konferencián beszélt arról, hogy a kamuhírek generálásának automatizációja nagyon hatékonnyá teszi majd a folyamatot. Az  MIT Technology Review szerint ez egyben egy figyelmeztetés lehet a Facebooknak is, hiszen a vállalat jelenleg éppen a kamuhírek terjesztése miatt keveredett komoly politikai bajba. Nemrég épp Mark Zuckerbeg beszélt arról, hogy felmerült, AI segítségével küzdene a Facebook a kamuhírek ellen. De Gourley szerint a mesterséges intelligenciát a másik oldal is használhatja majd. 

Sean Gourley
photo_camera Sean Gourley Fotó: KEVORK DJANSEZIAN/AFP

Szerinte jelenleg a kamuhírek meglehetősen egyszerű sémára épülnek, de a technológia ebben változást hozhat: az algoritmusok kitalálhatnak olyan kamutörténeteket, melyek illeszkednek az egyes emberek személyes érdeklődési köréhez, és melyeket elhintés előtt tesztelhetnek is, ezzel maximalizálva a hatásfokát. Gourley szerint ma már nincs technológiai akadálya annak, hogy generáljanak egymillió sztorit, majd lemérjék, melyik terjed a legjobban, és azt kezdjék el nagyüzemben terjeszteni. 

Gourley beszélt arról is, hogy szintén lehet változást elérni abban, ha egy szofisztikáltabb algoritmus jobban kiismeri a közösségi oldalak hálózati dinamikáját, ezzel pedig lehetőséget teremtve arra, hogy felnagyítsák a poszt hatásfokát. 

Szerinte, amit most látunk a kamu hírekből, az a műfaj primitív állapota, és már ennek is nagyon komoly hatása volt. A nagyja pedig majd csak ezután jön. Azzal viszont ő is egyetértett, hogy az AI eszköz lehet a megoldásban is, hiszen ha az egyik oldalon algoritmusok állítják elő a kamuhíreket, akkor érdemes ellenük algoritmusokat is bevetni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.