Bevezetés a nemizolált komplex felületszingularitások világába: újraindul a MateMorfózis

TUDOMÁNY
2018 április 02., 20:03

A MateMorfózis sorozat az egyik legizgalmasabb tudományos ismeretterjesztő program jelenleg itthon: Pintér Gergő és barátai meglehetősen komplex tudományos kérdésekről adnak elő, végig a témához kevésbé értők fantáziáját célozva. 

A héten indul majd az új forduló, amit most be is harangozunk: ezeken Gergő a most befejezett disszertációját fogja bemutatni, melynek témája a nemizolált komplex felületszingularitások. 

„Ezek 6 dimenziós térben csavargó 4 dimenziós felületek, komplex egyenletekkel megadva. Ehhez nyújt bemelegítést az első négy előadás: az elsőn megbarátkozunk a csavarodással, a másodikon a több dimenziós terekkel és gömbökkel, harmadikon a komplex számokkal, a negyedik pedig már a geometriai szingularitásokról szól, melyeket a 70-es években katasztrófaelmélet néven népszerűsítettek.” – szól a beharangozó a sorozatra, ami a Gólyában zajlik majd, az első alkalom most szerdán 18.30-tól, összesen öt alkalomból áll a sorozat. 

Ugyan a téma nagyon súlyosnak hangzik, de pont az az ígéret, hogy az előadás végére az is érteni fog valamennyit a kérdésről, aki korábban soha nem foglalkozott ilyesmivel. 

Itt egy részletesebb leírás az egyes előadások témájáról, ez pedig Gergő egy korábbi TEDxYouth-os előadása:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.