Hadházy: Schiffer fenyegette a visszalépőket, Schiffer: Szemenszedett hazugság

politika
2018 április 09., 10:23
comments 674
  • Durvábban estek egymásnak az LMP vezetői, mintha ellenséges pártok tagjai lennének.
  • Hadházy Ákos szerint Sallai Róbert Benedek, a párt országos elnökségének titkára és Schiffer András exelnök perrel fenyegették meg azokat a képviselőjelölteket, akik visszalépést fontolgattak más pártok javára
  • Schiffer szerint ez szemszedett hazugság.
  • Sallai viszont valóban kért szakvéleményt a témában egy, a Schiffer-irodában dolgozó ügyvédtől.
  • Sallai szerint egy helyen sem szabadott volna visszalépniük, aki viszont megtette, az megsértette a párttal kötött szerződését.

Egy interjúkérdésre adott válasz miatt durván kirobbant az eddig lappangó feszültség az LMP három volt és jelenlegi vezetője között. A 444 tudomása szerint odáig jutott a dolog, hogy Schiffer András, az LMP egykori elnöke azt fontolgatja, hogy bepereli a párt tegnap lemondott társelnökét, Hadházy Ákost.

A szikrát Hadházy friss nyilatkozata szolgáltatta. A választási sokk hatására vasárnap este lemondó LMP-s exelnököt a 24.hu interjúvolta meg hétfőn, és többek között arról kérdezgették, hogy a párt jelöltjei miért nem léptek vissza több olyan budapesti körzetben, amiket ez esetben megnyerhetett volna a legerősebb ellenzéki ionduló. Hadházy erre a következőt válaszolta:

Visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja. Ráadásul Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét. 

Azonnal megkerestem az érintetteket azügyben, hogy mi is volt ez a bizonyos perrel való fenyegetés és mi volt Schiffer ígérete.

Az elbeszélésük alapján a Hadházy által emlegetett konfliktus abszolúte létezik és nemrég pattant ki a párton belül. 

Sallai Róbert Benedek szerint a sztori valóságalapja annyi, hogy ő az LMP két belső levelezőlistáján is arra figyelmeztette a párt visszalépést fontolgató képviselőjelöltjeit - akik a jelöltté válásukkor szerződésben vállalták, hogy ilyen lépést csak a párt vezető testületeinek a felhatalmazása alapján tehetnek meg - hogy ha a saját szakállukra visszalépnek, akkor a párt polgári perben követelheti vissza tőlük azt az állami támogatást, amitől a visszalépésük miatt elesnek.

Márpedig Sallai szerint Hadházy nem vitte az LMP kongresszusa elé a visszalépések ügyét. Sallai, aki Schiffert a "cimborájának" nevezte, akivel heti rendszerességgel szokott beszélgetni a párt ügyeiről, a 444 kérdésére indulatosan szögezte le, hogy Schiffer soha senkit nem buzdított peres eljárásra. Azt állítja, hogy ő maga sem fenyegetett senkit ilyesmivel, pusztán figyelmeztette az érintetteket a veszélyre.

A párt 150 millió forintos hitelt vett fel a választásokra, ezen felül minden visszalépő 2 millió forint mínuszt jelentett - dohogott a 444-nek Sallai.

Sallai szerint olyan dolog őt ebben az ügyben fenyegetéssel vádolni, mintha fenyegetésnek neveznénk, ha valaki figyelmeztet egy száraz ágra kimászó gyereket, hogy az ág letörthet, ő meg eltörheti a karját.

"Senkit semmivel meg nem fenyegettem, az elmúlt három hónapban egyetlen képviselőjelöltet sem kerestem meg sem ebben, sem más témában. Egy képviselőjelölt keresett meg engem, neki elmondtam a szakmai véleményemet, amit meghallgatott, majd ezután visszalépett" 

- nyilatkozta a 444-nek ugyanerről Schiffer. 

Az LMP egykori elnöke szerint az ő neve azért kerülhetett egyáltalán bele az ügybe, mert mielőtt Sallai megírta volna a visszalépésügyi véleményét a pártfórumokra, a politikus jogi szakvéleményt kért több párttag ügyvédtől is. Többek között egy Schiffer irodájában dolgozó, szintén LMP-tag ügyvédtől is. A szakvélemény pedig az volt, hogy felmerülhet az önhatalmúlag visszalépő jelöltek polgári jogi felelőssége.

"Szemenszedett hazugság, hogy bárkit is perrel fenyegettem volna."

- mondta Schiffer, aki állítása szerint soha életében nem indított pert saját maga miatt, de most erősen fontolgatja. Az expolitikus azt mesélte, hogy Sallai őt magát is megkereste a szakvélemény ügyében, de a ő korábbi szerepe miatt nem tartotta volna etikusnak a véleménynyilvánítást, ezért elhárította azt. 

Sallai szavaiból az is kiderült, hogy az LMP-t a választás hajrájában, gyakorlatilag a szavazás pillanatáig alapvető belső feszültségek gyötörték. A politikus ugyanis lendületesen kritizálta Hadházy szövetségi politikáját, vagyis azt, hogy bárhol is visszalépésre buzdította a jelöltjeiket a DK vagy az MSZP javára. Sallai szerint az LMP-ben 2013-ban, a párt kettészakadásakor már lezajlott ez a vita és döntöttek a "se Gyurcsány, se Orbán" politikája mellett. 

A politikus úgy látja, hogy a választók vasárnap az ellenzékről is véleményt nyilvánítottak, hiszen a baloldalnak kevesebb képviselője lesz, mint a 2014-es parlamentben.

Addig itt nem lesz leváltva Orbán, amíg Gyurcsánnyal és Molnár Gyulával próbáljuk leváltani - fogalmazott. Sallai szerint hazugság, hogy az összefogás a megoldás, Gyurcsányéktól Magyarország megújítását nem lehet várni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.