Most már tényleg ki kéne adnia az MVM-nek, hogy mi a bánatra adott 508 milliót a CÖF-nek

POLITIKA
2018 április 17., 12:49
comments 188

Elég nagy botrány belőle, amikor kiderült, hogy az állam 100 százalékos tulajdonában lévő energiacég, az MVM Zrt. valamiért adott 508 millió forintot a Békemenetet szervező, ellenzéki politikusokat lejárató CÖF-CÖKA-nak. 

Ezután a megszokott, de még a szokásosnál is hevesebb hablaty következett:

  • a kormány még azt is tagadta, hogy az állami cég adománya közpénz,
  • de erre még Lázár János is azt mondta, hogy ne már,
  • miközben az MVM fősajtósa menekült a kérdés elől,
  • de egy alákérdezős Origo-interjúban csak kikotyogta, hogy a támogatást a kormány hagyta jóvá.
link Forrás

A CÖF elnöke szerint a szakértőkre kell bízni, hogy mi közpénz és mi nem az. Nem tudom, hogy az Adatvédelmi Hatóságot szakértőnek számít-e, de már már tavaly októberben kimondta, hogy meg kell mutatni a papírokat.

Az ügyet legjobban pörgető Átlátszónak az MVM először például azért nem akarta kiadni az iratokat, mert szerintük az „üzleti titok”. Igen, egy közhasznú szervezetnek adott támogatás. Ez az érvelés sem jött be első fokon.

Ezután az állami óriáscég azt akarta kimondatni a másodfokú bírósággal, hogy nem is tartozik az Infotörvény hatálya alá. De ez sem sikerült. 

„Így emberi számítás szerint a jogerős ítélet írásba foglalása és az MVM-mel való közlése után, azaz néhány héten belül megismerhetjük a támogatásnak a támogatónál meglévő teljes dokumentációját” 

- írja az optimista Átlátszó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.