Soros alapítványa elhagyja Budapestet

politika
2018 április 19., 15:23
comments 751

A Presse arról ír, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik. Az osztrák lap szerint a hírt Patrick Gaspard, az OSF elnöke jelentette be csütörtökön. 

Úgy tudjuk, hogy az OSF augusztus 31-én szüntetné meg a magyar iroda tevékenységét, így már a nyáron lezajlana a költözés. Mielőtt teljesen áttelepülnének Berlinbe, Bécsben hoznának létre egy ideiglenes irodát. 

A budapesti iroda a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik regionális központja, a más országokba jutó támogatásokat is itt osztották el. Az iroda 100 munkatársának 60 százaléka magyar.

A kormány által januárban bejelentett STOP SOROS-törvénycsomag jelenlegi formájában az OSF-et is hátrányosan érintené, mivel a külföldről érkező támogatások után 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné a szervezetet. A törvény alapján a hatálya alá eső szervezeteknek a belügyminisztertől kell engedélyt kérniük a működéshez. Az engedélyezéshez a miniszter kérheti a titkosszolgálatoktól a nemzetbiztonsági kockázati tényezők vizsgálatát, vagyis átvilágítanák a szervezeteket. 

Aki a belügyminiszter engedélye nélkül folytatja a tevékenységét, attól elveszik az adószámát, ami gyakorlatilag ellehetetleníti bármilyen civil szervezet működését.

Mivel a Fidesz kétharmadot szerzett, a kormánytöbbség meg tudja szavazni a javaslat nemzetbiztonsági törvényt érintő, kétharmados pontjait is. A választások után Rogán Antal propagandaminiszter arról beszélt, hogy „a javaslatot nem kiüresíteni, hanem bővíteni kell”.

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működött Magyarországon. Az alapító Soros György ekkor hozta létre a Magyar Soros Alapítványt, ami  ösztöndíjakat tudott nyújtani magyarok számára, akik így lehetőséget kaptak külföldi utazásokra és tanulmányokra, köztük több Fidesz-alapítónak, így Orbán Viktornak is. Az OSF ösztöndíjával eddig több mint 2100 magyar diák tanult a CEU-n.

A szintén Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem, azaz a CEU esetében is felmerült, hogy a tavaly a kifejezetten a CEU ellen elfogadott felsőoktatásitörvény-módosítás és a kormány részéről folyamatos kommunikációs támadások miatt szintén új helyet keresnek maguknak. A Figyelő Soros-listájára is felkerült a CEU szinte összes tanára. A lista megjelenése után az OSF a munkatársai biztonságát féltve, eltávolította honlapjáról budapesti irodája dolgozóinak névsorát és elérhetőségeiket.

Az egyetem a tervek szerint 2019-ra új campust nyit Bécsben, és ezt sokan tervezett költözés előszeleként értékelik. A CEU egyébként rengeteg szabadon látogatható kurzust kínál más magyar egyetemek diákjainak is, és ezeken az órákon a diákok sokszor többszörösen díjazott előadóktól tanulhatnak. Ezen kívül az intézmény könyvtára is szabadon látogatható, és történelem valamint társadalomtudományok terén nincs is ennél naprakészebb és jobban felszerelt könyvár Magyarországon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt