Több problémás magyar ügyet is bírált az EP kulturális és oktatásügyi bizottsága

oktatás
2018 május 16., 14:33
comments 24

Az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága több problémás magyar ügyet is tárgyalt szerdai ülésén. A 13:4 arányban jóváhagyott összegzést csatolni fogják a Sargentini-jelentéshez. Többek közt kifogásolták:

  • a CEU ügyét. Bár megjegyzik, hogy Magyarországnak joga van saját felsőoktatási törvényhez, de azok nem lehetnek ellentétesek a belső piaci szabadságjogokkal. Véleményük szerint a CEU minden előírást teljesített, a magyar kormány mégsem kötötte meg még az intézménnyel a megállapodást.
  • Ismét áttekintették a magyar médiatörvényt, szerintük 2010-ben nem vizsgálták elég alaposan, de most már feltűnik, hogy a kereszttulajdonlásra vonatkozó szabályai ugyanis például nem elégségesek, emiatt a médiapiacon torzulások és egyensúlyzavarok keletkeztek.
  • A bizottság szerint aggályos a roma gyermekek magyarországi helyzete. A mindennapos diszkrimináció mellett a roma gyerekek iskolai szegregációjának rendszerszintű jelenségét kifogásolták.
  • A képviselők aggodalmukat fejezték ki a sajtó szabadságának és sokszínűségének helyzete, illetve a civil szervezetek szűkülő tere és az ellenőrzés alá vonásukra irányuló kísérletek miatt is.

Összegzésképpen megjegyezték: a felsorolt ügyek miatt

"Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata."

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.