Több problémás magyar ügyet is bírált az EP kulturális és oktatásügyi bizottsága

Az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága több problémás magyar ügyet is tárgyalt szerdai ülésén. A 13:4 arányban jóváhagyott összegzést csatolni fogják a Sargentini-jelentéshez. Többek közt kifogásolták:

  • a CEU ügyét. Bár megjegyzik, hogy Magyarországnak joga van saját felsőoktatási törvényhez, de azok nem lehetnek ellentétesek a belső piaci szabadságjogokkal. Véleményük szerint a CEU minden előírást teljesített, a magyar kormány mégsem kötötte meg még az intézménnyel a megállapodást. 
  • Ismét áttekintették a magyar médiatörvényt, szerintük 2010-ben nem vizsgálták elég alaposan, de most már feltűnik, hogy a kereszttulajdonlásra vonatkozó szabályai ugyanis például nem elégségesek, emiatt a médiapiacon torzulások és egyensúlyzavarok keletkeztek.
  • A bizottság szerint aggályos a roma gyermekek magyarországi helyzete. A mindennapos diszkrimináció mellett a roma gyerekek iskolai szegregációjának rendszerszintű jelenségét kifogásolták. 
  • A képviselők aggodalmukat fejezték ki a sajtó szabadságának és sokszínűségének helyzete, illetve a civil szervezetek szűkülő tere és az ellenőrzés alá vonásukra irányuló kísérletek miatt is.

Összegzésképpen megjegyezték: a felsorolt ügyek miatt 

"Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata."

(MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.