Algériában lekapcsolták a netet az érettségi miatt

külföld
2018 június 21., 04:26
comments 84

Június 20-án délelőtt internet nélkül maradt Algéria. Nem technikai hiba volt, és kivételesen még csak nem is egy elnyomó rezsim próbálja így megakadályozni a tiltakozások szervezését. A netet a következő napokban rendre le fogják kapcsolni a délelőtti órákban, mert így próbálják megakadályozni, hogy az érettségi tételek és megoldásaik idő előtt, vagy még a vizsga közben kiszivároghassanak.

2016-ban hatalmas érettségi botrány volt az országban, mert a tételek már a vizsgák előtt, vagy közben kiszivárogtak, így gyorsan terjedni kezdtek a megoldások is. Erre tekintettel tavaly a kormány arra kérte az internetszolgáltatókat, hogy a vizsgák idejére korlátozzák a közösségi média elérhetőségét. Az önkéntes korlátozás viszont nem működött, úgyhogy idén szimplán a főkapcsolót tekerték el.

A Facebookot, mint legnépszerűbb közösségimédia-platformot az érettségi teljes idejére elérhetetlenné tették. Nouria Benghrabit oktatási miniszter saját bevallása szerint "nincs teljesen jól" a döntéssel, de szerinte "nem lehetünk tétlenek, amikor ilyen komoly lehetőség van a szivárogtatásra".

A hatóságok tutira mennek, a net lekapcsolásán túl az ország kétezer vizsgaközpontjában fémdetektorokat is felszereltek, hogy minden kommunikációs eszközt elkobozhassanak az érettségizőktől. Az országban idén valamivel több mint 700 ezer diák fog érettségizni. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.