Mi volna, ha a tudósok legalább idejük nagyobb részében tudósok lehetnének?

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Közleményben állt ki szerdán kutatói mellett Rudas Tamás, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója azután, hogy a Figyelő, mint az egy ideje szokásává lett a Schmidt Mária birtokába került, egykor szebb napokat is látott újságnak, listázni kezdte azokat a kutatókat, akik a szélsőjobboldalnak nem tetsző társadalmi kérdéseket, például a bevándorlást, a genderelméletet, vagy éppen a homoszexualitást kutatják.

Mindennek a hátterében a kormány azon terve áll, hogy elvegyék az MTA-tól a kutatóintézetei finanszírozásának nagy részét, 20 milliárd forintot, hogy annak elosztásáról inkább a Palkovics László vezette innovációs minisztérium döntsön.

A 24.hu értesülései szerint Rudas szerdai nyilvános kiállása előtt pár nappal még egy kompromisszumos javaslaton dolgozott. Részben feladta volna a kutatói szabadságot, annak érdekében, hogy legalább részben megmaradhasson. Javaslata alapján, amit Lovász Lászlónak, az MTA elnökének írt meg levélben, a kutatók munkaidejük 40 százalékában a kormánynak kedves témákat kutatnának, a fennmaradó idejükben viszont tényleg szabadon végezhetnék munkájukat. A kormánynak kedves témákat évente jelölné ki egy minisztériumi-akadémiai vegyes bizottság.