Pénzügyi csoda: a XI. kerület BUKIK a parkoláson

Budapest
2018 július 10., 06:02
comments 192

A XI. kerület elég nagy, és fizetős is a parkolás. Ebből az ember arra következtetne, hogy a kerület degeszre keresi magát a parkoláson, de nem ez a helyzet.

Sőt, buknak rajta.

2016-is még működött a rendszer, a bevétel évi 450-480 millió forint körül alakult, a kiadások pedig 200 millió körül ingadoztak. Ez évente kb. 250 milliós hasznot jelent.

2017-ben azonban a kiadások hirtelen duplázódtak, a bevételek pedig alig nőttek, így már csak 110 millió volt a plusz, aztán 2018-ra már eleve bukóra tervezett az önkormányzat, úgy néz ki, 130 milliót veszítenek azon, hogy náluk fizetnek az emberek a parkolásért. Annak ellenére jön ki ez a szám, hogy tavaly a került több részét magasabb parkolási díjkategóriába sorolták, idén pedig a tarifaemelést is engedélyezte a főváros.

A csoda hátterében az áll, hogy 2016-ban lejártak a kerület korábbi szerződései, így újra közbeszereztették a parkolásüzemeltetést, az új partner pedig sokkal többért vállalta csak. Ami idén 330 millió forintba kerül, az a 24.hu számításai szerint 2016 előtt ennek harmadából kijött.

Az önkormányzat szerint emellett azért is nőttek a kiadásai, mert „az újabb zónák kijelölése, az automaták megvásárlása, kihelyezése idő- és beruházásigényes feladat, ezért az önkormányzat több mint kétszázmillió forintot különített el beruházási célra a parkolási kiadások soron”.

A XI. kerületi parkolásból egyébként öt cég keres:

  • a G4s Készpénzlogisztikai Kft.-t, amely nemrég került Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István érdekeltségébe,
  • a Siemens Zrt.-t,
  • a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt-t (nevéből adódóan a VIII. kerület cége),
  • és az Újbuda Smart 11 Kft.-t (a XI. kerület cége),
  • de az igazán nagy pénzt a SIS Parking Kft. szakítja a parkolási rendszer üzemeltetéséért.

Utóbbi a 24.hu szerint új szereplő a piacon, 2016 elején alapították, de már 1,2 milliárd forintnyi megbízást nyert csak a XI. kerülettől 2020-ig bezárólag. Tavaly ebből 280 millió vándorolt a céghez.

A SIS Parking Kft.-t tavaly a józsefvárosi parkolási rendszer üzemeltetésével is megbízták 180 millióért, majd egy konzorcium tagjaiként egy 1,2 milliárdos tenderen a zuglói parkolást is elnyerték.

A HVG korábban ezt írta a cég hivatalos tulajdonosairól:

„A tulajdonosok – Szellem Zoltán és Várszegi Zsolt – korábbi vállalkozásai közül egyik sem foglalkozott ilyesmivel. Szellem nevét korábban egyebek mellett fiktív drágakőüzletekkel hozta kapcsolatba a sajtó. Ő volt a tulajdonosa a Honvédkórháznak laborvizsgálatokat végző H-MED Kft.-nek is. A magánlabor működési engedélyét azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2001-ben visszavonta, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogtalan számlázás miatt beperelte a céget. Végül több mint tízévi pereskedés után nyert a H-Med, majd jogutód nélkül megszűnt.”  (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.