Újra fideszes lesz a Hír TV, visszatér Liszkay Gábor, végleg letűnik Simicska médiabirodalma

Média
2018 július 30., 08:53
comments 753

Július elején Nyerges Zsolt átvette teljes cégcsoportját Simicska Lajostól, és miután lecserélte a vállalatok vezetését, a következő nagy kérdés az, vajon mi lesz a csomaggal, mikor halad tovább Mészáros Lőrinc irányába, és milyen formában. 

A 444-nek mind a kormány, mind Simicska környezetéből megerősítették, hogy az üzletre a „legfelső jóváhagyással”, azaz Orbán Viktor engedélyével került sor, enélkül a versenyhivatal se adott volna neki zöld utat.  

Pénteken aztán két forrás megerősítette azt is, hogy fordulat várható a Hír TV szakmai vezetésében, és hamarosan korábbi kormányhű figurák felbukkanása várható. 

Csintalan Sándor a Hír TV adásában
photo_camera Csintalan Sándor a Hír TV adásában Fotó: Hír TV screenshot

Nyerges korábban a Simicska-birodalom mezőgazdasági és építőipari érdekeltségeit irányította operatívan, a reklám- és médiacégekben sosem vállalt szerepet, és ez már így is marad. Erre utalnak a héten megtett bejelentések is: Vida Ildikót Nyerges váltotta a Közgép és a Mezort élén is, a Hír TV-nél viszont Fonyó Károly helyét Pauwlik László foglalta el. Azt mesélték, a Hír TV utolsó állománygyűlése elég gyászos hangulatban zajlott, a távozó vezetőt csak néma csend búcsúztatta. 

A cégcsoport további sorsa egyelőre bizonytalan: többen biztosan állítják, hogy még ősszel beolvad a Mészáros-birodalomba, de nem kizárt, hogy Nyerges huzamosabb ideig is felügyel majd egyes cégeket, szoros kormányzati kontroll mellett.

Ami biztos, hogy a médiaérdekeltségek felett a kormánypárti erők már augusztusban átveszik az irányítást. A médiapiacon sokáig tényként kezelték, hogy a jelentős rezsivel működő Hír TV nem éri meg 2019-et, de állítólag a Nyerges-féle szerződés is kiköti: a megaüzlet csak úgy érvényes, ha az egyes vállalatok továbbra is aktívak maradnak. A távozó Fonyó a múlt héten erősítette meg, hogy megszűnés nem fenyegeti a csatornát. 

A legnagyobb fideszes médiakonglomerátumot, a Mediaworks-t vezető Liszkay Gábor és stábja nemsokára visszaveszi a vezetést a televízió felett, és várhatóan visszanavigálja azt a kormány oldalára. 

Liszkay Gábor a Mediaworks Bécsi úti székháza előtt
photo_camera Liszkay Gábor a Mediaworks Bécsi úti székháza előtt Fotó: RTL Klub screenshot

A Hír TV pozicionálása még nem eldöntött kérdés: elképzelhető, hogy valamilyen formában „beolvasztják” az Echo TV-be, vagy később egy holding részeként működtetik a kormánypárti média vezetői a két hírtelevíziót. Ha igazak azok a híresztelések, hogy Mészáros Lőrinc átveszi Andy Vajnától a TV2-csoportot, az sem kizárt, hogy a két hírtelevízió annak részeként, párhuzamosan, egymással rivalizálva működik majd tovább. De ez még csak a távoli jövő, a miniszterelnök most nyaral, döntés erről később várható. 

A döntést a miniszterelnök, Rogán Antal kommunikációs miniszter és Liszkay Gábor hozzák majd meg. Az sem tisztázott még, hogy Liszkay névleg is visszatér a tévéhez, vagy csak ő jelöli ki az új szakmai vezetést, de az biztos, hogy a tévé kulcsa nála van. (Liszkayt kerestük az ügyben telefonon, de nem reagált a hívásokra.) 

Liszkay Gábor a kilencvenes évek eleje óta egészen a gecibotrányig Simicska Lajos egyik legfontosabb kádere volt: 2000-től 2015-ig vezette tulajdonos-főszerkesztőként a Magyar Nemzetet, és az ő keze alatt forrt össze a 2003-ban alapított Hír TV, a 2007-től sugárzó Lánchíd Rádió és később a nagykoalíciós alkuval frekvenciát nyerő Class FM. 

2015 tavaszán, a gecibotrány után hátat fordított Simicskának, eljött a Nemzet-csoporttól és a Napi Gazdaság romjain megalapította a Magyar Időket, később pedig a Karc FM kormánypárti rádiót. Miután Mészáros Lőrinc felvásárolta a megyei lappiac döntő részét felügyelő Mediaworks kiadót, Liszkayt tette meg a cég vezetőjének. 

Jelenleg a Mediaworks kizárólag a lappiacon aktív: a nyomtatott bulvár és a sportnapilap mellett számos életmódmagazint adnak ki, de tévéjük és rádiójuk nincs. 

Állítólag a döntést hozó hármas komolyan számol Liszkay egyik fontos emberével, Szikszai Péterrel is, és könnyen lehet, hogy operatívan ő felügyeli majd a munkát. Szikszainak távoznia kellett az Echo TV-től, miután összekülönbözött Farkas Boglárka vezérigazgatóval, aki időközben nagy barátságot kötött a tulajdonos Mészáros Lőrinc feleségével. Szikszai Péter korábban hírműsor-szerkesztőként dolgozott a Hír TV-ben. Rajta kívül új igazgatóként felmerült még a Mediaworksnél korábban stratégiai igazgatóként dolgozó, azóta Andy Vajna Lapcomjához távozott Élő Gábor neve. 

A Hír TV az elmúlt három évben kormánykritikus csatorna lett: az adásban gyakran felbukkantak jobbikos elemzők és politikusok mellett liberálisként ismert szereplők is. A fideszes politikusok 2015 dereka óta bojkottálják a csatornát. 

A tévé sorvasztása már elindult egy ideje: a választás után 15 százalékos leépítést jelentettek be a vállalatnál, több műsor megszűnt, és távozott a stábból több meghatározó ember, köztük D. Bányász Gergő szerkesztő mellett Szöllősi Györgyi és Veiszer Alinda műsorvezetők. 

A tévé átvételével végleg elporlad az egykori Simicska-médiabirodalom, azok után, hogy a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Metropol megszűnt, a Heti Válasz már csak online jelenik meg, a frekvenciájától megfoszott Class FM pedig szintén csak interneten hallgatható már. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.