Putyin kedvenc motorosai miatt aggódik a szlovák államfő

külföld
2018 augusztus 01., 07:42
comments 98

Andrej Kiska szlovák államfő szintjére is eljutott, hogy a Vlagyimir Putyinhoz közelálló orosz motorosbanda, az Éjjeli Farkasok európai bázist alakítottak ki Szlovákiában. 

Róluk írtunk már mi is, a társaság Sztálin istenítése mellett leplezetlen Putyin-propagandát is tol. Vlagyimir Putyin annyira szoros kapcsolatot ápol velük, hogy rendszeresen részt vesz a túráikon. Vezetőjüket, a Sebész becenevű Alekszander Zaldosztanovot pedig ki is tüntette az orosz becsületrenddel. Az Éjjeli Farkasok sem voltak hálátlanok, részt vettek a Krím megszállásában. Emiatt a Sebész számos országban nem kívánatos személy.  

AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
photo_camera AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV

Júliusban derült ki, hogy az Éjjeli Farkasok a Nagyszombattól néhány kilométerre eső faluban, Alsókorompán rendezkedtek be, egy kivülről nézve nem kedélyes tábornak tűnő telepen, aminek az épületeit terepszínűre festették, orosz zászló lobog rajtam a kerítés tetejére pedig szögesdrót került. Az átadásra az EU-ból kitiltott motorosvezér nem tudott elmenni, de ott volt a helyettese és az orosz nagykövetség több munkatársa is.

A Markíza TV megpróbált bejutni a telepre, de elhajtották őket. A Szabad Európa Rádió drónfelvételt készített a bázisró,  amin látszik, hogy korosabb páncélozott járművek állnak az udvaron. Az újságírókat a helyszínen fenyegette meg a telep tulajdonosa, az Éjjeli Farkasok szlovák leagázásának vezetője, Jozef Hambálek vállalkozó.

Kiderült, hogy a páncélosokat a szlovák Hadtörténeti Intézet adta kölcsön, ami miatt Peter Gajdoš honvédelmi miniszter felfüggesztette tisztségéből az intézet vezetőjét, Miloslav Čaplovičot. A teleptulajdonos Hambálek szerint ő történelmi kiállítást tervez a helyen, ahol klubhelyiséget alakítottak ki az Éjjeli Farkasoknak. Mindenesetre a kölcsönadott eszközöket visszaveszik tőle. 

Hambálek jóban van Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel, aki a Ján Kuciak újságíró megölése miatt kitört felháborodás miatt mondott le a posztjáról. Kaliňák meg is védte Hambálek terepszínű, szögesdróttal körbevett telepét és az orosz motorosklub szlovák kistestvérét. „Koszorúznak, a fasizmus ellen harcolnak. Meggyanúsíthatják őket Putyin népszerűsítésével, de törvényt kellene sérteni, vagy minimum valamilyen törvényellenes tevékenységet kellene folytatni ahhoz, hogy valakit kritizáljanak” – nyilatkozta Kaliňák.

A Bugár Béla által vezetett Híd kevésbé volt elnéző. Azt írták: „Nem kívánatos bármiféle félkatonai szervezet jelenléte Szlovákiában. Mindegy, hogy szlovák, vagy külföldi szervezetről van szó. Főleg akkor kellene különösen óvatosnak lennünk és nem bagatellizálni az Éjjeli Farkasok szervezet szlovákiai tevékenységét, amikor hibrid háborúk sora nyugtalanítja a világot. A Híd párt különös figyelemmel fogja kísérni, hogy a belügy- és a külügyminisztérium teljes mértékben kihasználják-e minden törvényes eszközüket a szervezet monitorozására és figyelni fogja az intézmények lépéseit az említett szervezettel kapcsolatban". 

Többen attól tartanak, hogy a bázist kiképzésre használják. Az Éjjeli Farkasok szlovákiai helyőrségével együtt emlegetik a Szlovák Honvédők nevű félkatonai szervezet is, akik ellen a honvédelmi miniszter a főügyészséghez fordult. Szerinte megengedhetetlen, hogy „ismeretlen célból militarizálja a társadalmat, és katonásdit játsszon”.

A figyeljük a motorosokat, de nem csinálunk semmit helyzetet elégelte meg Andrej Kiska államfő. A köztársasági elnököt annyira aggasztja az Éjjeli Farkasok megjelenése, hogy kedden találkozott Milan Lučanský országos rendőrfőkapitánnyal és a hírszerző szolgálatok igazgatóival. A szlovák köztársasági elnök a találkozó után azt mondta, hogy

az Éjjeli Farkasok állandó jelenléte Szovákiában komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

Kiska a bumm.sk beszámolója szerint felidézte, hogy az Éjjeli Farkasok az orosz hadsereg speciális egységeinek oldalán részt vettek a Krím-félszigeten folytatott hadműveletekben, amiért többen állami kitüntetést is kaptak Oroszországban. „Nem ártalmatlan, motorokat kedvelő személyekről van szó, hanem annak a rezsimnek az eszközeiről, akik részt vettek Ukrajna egy részének a nemzetközi joggal ellentétes annektálásában is” – tette hozzá az államfő. Szerinte a társaság európai székhelyének alapítása Szlovákiában kigúnyolása Szlovákia hivatalos álláspontjának a Krím annektálásával és az oroszországi politikával összefüggésben.

Bár Lučanský országos rendőrkapitány arra hivatkozott, hogy nincs valódi politikai állásfoglalás az Éjjeli Farkasokról, és „ha meglesz a szándék, és kijelentik, hogy a Szlovák Köztársaság érdekeivel összeegyeztethetetlen propaganda folyik, akkor megtiltjuk, hogy belépjenek az országba”, a szlovák államfő ezt „szánalmas biztonsági stratégiának” nevezte. 

A rendőrkapitány inkább a Szlovák Honvédőkkel szemben tűnt határozottabbnak.

„Mi bűnüldöző szerv vagyunk. Figyeljük őket, hogy megállapítsuk, elkövetnek-e valamilyen bűncselekményt vagy szabálysértést. Kiska elnök úrral egyetértettünk abban, hogy a honvédőkkel kapcsolatban nagyobb szerepet kellene játszania az államnak. Elfogadhatatlan, hogy fiatalembereket hagyjunk gyülekezni és stratégiákat, haditechnikákat próbálgatni” – mondta.

Lengyelország és Litvánia is tagadta már meg az Éjjeli Farkasok belépését, kiváltva ezzel az orosz diplomácia felháborodását. 2015-ben Lengyelország helyett kerülőúton Magyarországon léptek be az EU területére. Tavaly is jártak itt, a Fiumei úti temetőben koszorúztak és kifeszítettek egy sarlós-kalapácsos szovjet zászlót is. Pintér Sándor belügyminiszter akkor azt mondta, ezzel nincs semmi gond.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.