Hivatalos: Patyi András bíróként visszatér a Kúriára

POLITIKA
2018 augusztus 06., 18:17

A Menedzsment Fórum vette észre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Bonum Publicum című magazinjában azt a Patyi Andrást búcsúztató írást, ami alapján hivatalosan is kijelenthető, hogy a választási bizottság volt vezetője, az egyetem rektora bíróként tér vissza a Kúriára. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Az NKE rektoráról már hónapok óta azt gyanítják a lapok, hogy ő kerülhet az egyelőre felállítás előtt álló közigazgatási bíróság élére. Patyi július elején jelentette be hivatalosan, hogy augusztus 31-vel lemond egyetemi vezetői posztjáról.

Azóta több jogszabályi módosításból érzékelni lehetett, hogy valószínűleg ő lehet az új bírósági rendszer vezetője. Legutóbb például abból, hogy a Magyar Közlönyben megjelent egy új törvény, ami szerint

„aki rektori kinevezés miatt hagyta ott a bírói pályát, az a bírói hivatáshoz pályázat nélkül visszatérhet”.

A Bonum Publicumban Patyi azt mondja, a kritikusok részéről kezdettől „zsigeri rosszindulat csapott le az NKE-re”, és ami különösen rosszul esett neki, hogy nem csak a politika, de a katedra világából is tűrnie kellett a nemtelen vádakat.  

„Az egyetemi világból érkező, a tényeket, a teljesítményünket teljesen figyelmen kívül hagyó rosszindulat azonban teljesen meglepett, hiszen az egyetemi ember a tudomány művelője is. Nemcsak tanít, hanem kutat is. S aki a tudomány igazi művelője, az rendelkezik egy bizonyos rálátással, átlátással és alázattal. Nos, a kritikák egy részéből ez a három egyszerre hiányzott” - írta, és hozzátette, a szakmai munka minőségét mutatka, hogy alkotmánybírók és miniszterek is tartottak előadást az egyetemen. 

„Patyi András nem szakad el az egyetemi élettől: oktatói munkáját egyetemi tanárként az RTK Közjogi és Rendészettani Intézetében továbbra is a Nemzet Közszolgalati Egyetemen folytatja, civil életében pedig bíróként visszatér a Kúriára”

 - áll a cikk végén.

Az új rektorrol hivatalos döntés nincs, de a lap szerint a Médiatanács-tag Koltay András médiajogász érkezhet Patyi helyére. (Menedzsment Fórum)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.