85 millióba került, szinte azonnal meghibásodott, de két éve nem javítják meg a Széll Kálmán tér csodavilágítását

Budapest
2018 augusztus 11., 11:07
comments 258

Tökéletes helyen van Mekk mester szobra a Széll Kálmán téren. Az 5,3 milliárd forintos ráncfelvarráson átesett teret két éve adták át. Az egyik újítás a talajba süllyesztett fénysáv volt. A látványterven így nézett ki. 

photo_camera Fotó: bkk.hu/Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft.

És most is csak a látványterven néz ki így, mert az átadás után egyre több részen sötétedett el, végül az egészet lekapcsolták. Aztán úgy maradt.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A koncepció egyébként ez volt: „A térnek vannak - külső kapcsolatai által meghatározott – »belépési pontjai«, a Fény utca, a Széna tér, a Várfok utca és a Városmajor felől. A gyalogos áramlás »középpontja«a metrófelépítmény, a »legyező«. A téren belüli egyéb »sűrűsödések« a legfontosabb közlekedési viszonylatok megállóhelyei. A gyalogosforgalom intenzitása a tér felületére szövi ’hálós rajzolatát’. A rajzolatot a térburkolat dilatációja és világító sávok testesítik meg.” 

photo_camera Fotó: bkk.hu/Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft.

A BKK nem ennyire filozófikusan írt az átadáskor a fénysávokról: „Az újjáépített Széll Kálmán téren áthaladókat éjjel világító LED-sávok is segítik majd. A burkolatba süllyesztett csíkok a legfontosabb gyaloglási irányokat jelölik ki, összesen mintegy 700 méteres hosszon.” 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Két év alatt az órát legalább sikerült úgy, ahogy megjavítani, a fénysávok viszont nem hagyták magukat.  A probléma az volt, hogy a térkőbe épített LED világítás bekapcsolása után beáztak a föld alá süllyesztett kiegészítő elektromos berendezések. Tavaly, az egyéves évfordulón a BKK azt írta a Magyar Narancsnak, hogy jobbnak látták kikapcsolni az egész világítást, és többször felszólították a kivitelező konzorciumot (KÉSZ Zrt., WIS Zrt.) a javításra, sikertelenül. „A beázásokat nem sikerült megnyugtató módon megszüntetni, emiatt a dekorációs világítás jelenleg nem helyezhető feszültség alá.”

És azóta sem sikerült megoldani a problémát. Megkeresésünkre a BKK most azt írta: „A Széll Kálmán téren meghibásodott dekorációs világítás bekapcsolását továbbra sem engedélyezte a BKK. A kivitelező ismételt felszólítására és újabb műszaki egyeztetésekre sor került az elmúlt időszakban. A fő műszaki probléma a föld alá helyezett kiegészítő elektromos berendezések hosszútávon is üzembiztos működése, amelynek az eddigi munkák nem feleltek meg. Új műszaki megoldás jelenleg kidolgozás alatt van, a javítási tervek elkészítését követően kerülhet sor ennek elfogadására.”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ebben még óvatos ígéret sincs arra, hogy mikor várható a 85 millió forintért kiépített, dekorációs világításnak nevezett rendszer bekapcsolása. A BKK azt is írta, hogy a javítási munkák költségét a kivitelező konzorciumnak kell állnia. Már amennyiben lesznek ilyen munkák. 

A kivitelező a KÉSZ Építő Zrt. és a WIS Zrt. volt. A WIS azóta csődbe ment, a BKK-nál ugyanakkor úgy vélik, hogy a szerződési garancia egyetemleges, a garanciális javítás így a KÉSZ Építő Zrt.-re hárulhat. 

Megkerestük a KÉSZ-t is. Azt írták, hogy „garanciában dolgozunk a megoldáson a BKK-val, és a későbbi üzemeltetővel, a BDK-val közösen. Az eredeti terveknek szerinti kialakítás nem működött megfelelően, ezért a rendszert korábban lekapcsoltuk. A múlt hét folyamán két új megoldást is javasoltunk elfogadásra. Jelenleg a régóta víz alatt lévő kábelek ellenőrző-mérései, illetve az új vízhatlan dobozok mintáinak beszerzése van folyamatban. Ezek közül kell majd választania a BDK-nak, mint későbbi üzemeltetőnek, és utána tudjuk újra üzembe helyezni a rendszert”.   

Ez a cikk az „Aztán úgy maradt” sorozat első része. Ha tudsz a töksötét fénysávokhoz hasonló sztoriról, küldd el nekünk a megirom@444.hu emailre, megírjuk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.