Spiegel: A magyar kormányközeli média régóta folyamatosan hazudik Németországról, de Chemnitz óta felpörgött az álhírkampány

Média
2018 szeptember 06., 06:47
comments 245

A német Spiegelben szerdán arról jelent meg egy cikk, hogy a magyar kormányközeli média régóta következetesen hazudik a németországi helyzetről, de a chemnitzi események óta a „fake news-kampány” felpörgött. A cél, hogy a magyar kormány bevándorlásellenes nézeteit támasszák alá – írja a cikk.

Példaként említik az egykori ufológus Georg Spöttle „biztonságpolitikai szakértőt” és Fidesz-hívőt, aki horrorisztikusnak nevezte a németországi helyzetet, és szinte naponta arról beszél a közmédiában, hogy a gyilkosságok száma 100 százalékosan megugrott, a menedékkérők minden nap százával követnek el súlyos bűncselekményeket és erőszakos cselekedeteket, sok nő már ki se mer menni az utcára. Spöttle újra és újra elmondja, hogy a német állam keveset tesz a „migránserőszak” ellen, inkább politikai korrektséggel nyomasztják a németeket.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (j) és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Migráció Európában című előadáson a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn, a Lőrincz Csaba sátorban 2016. július 22-én.
photo_camera Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (j) és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Migráció Európában című előadáson a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn, a Lőrincz Csaba sátorban 2016. július 22-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

De említik Kiszelly Zoltán „új Soros-tervről” szóló cikkét is, illetve az áprilisi választás hétvégéjén történteket, amikor a közmédia folyamatosan bevándorlózott a münsteri gázolás után, miközben semmilyen forrást nem mutattak fel erről, és még akkor is ezt nyomták, amikor már kiderült, hogy nem bevándorló, hanem egy elmebeteg német volt az elkövető.

Sőt még egy olyan márciusi esetet is említenek, amikor a kormányzati média egy kőfejtő építése miatt, a hívekkel és az egyházzal egyeztetve elbontott templomról készült képekkel illusztrálták a hazugságot, hogy mecsetépítés kedvéért templomokat rombolnak Németországban.

Chemnitz óta még inkább arról szólnak a kormányközeli média hírei, hogy milyen súlyos következményei vannak a migrációnak, eljött „Németország alkonya”, Németország elindult a káosz felé.

A cikk szerint mindez teljesen összhangban van azzal, amiket Orbán Viktor szokott mondani. A fideszes politikusok egyébként közben inkább hallgatnak, Orbán taktikája az, hogy a kormánybarát média fejezi ki, amit gondol – írja a Spiegel.

Orbán Viktor és Angela Merkel a brüsszeli csúcson 2018. június 29-én.
photo_camera Orbán Viktor és Angela Merkel a brüsszeli csúcson 2018. június 29-én. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Közben olyan bakik is becsúsznak, mint amikor az M1 komoly hírként tálalta egy vicclap, iszlamizációról szóló álhírét. Ezt egyébként azóta sem igazították helyre.

Ezzel szemben például Csehországban és Lengyelországban a kormányzati média sokkal visszafogottabb hangnemben tudósít a németországi eseményekről – írja a lap. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.