Megbukott a svéd miniszterelnök, de nem tudni, hogy ki válthatja

Stefan Löfven svéd miniszterelnök arckifejezése a bukott bizalmi szavazás után.Fotó: ANDERS WIKLUND/AFP

Kormányválság alakult ki Svédországban, miután Stefan Löfven, a regnáló szociáldemokrata miniszterelnök elbukta a bizalmi szavazást a parlamentben. A szociáldemokraták és koalíciós partnereik a szeptemberi választáson elbukták parlamenti többségüket, de a másik nagy, mérsékelt jobboldali tömörülés se szerzett többségbe. A szociáldemokrata koalíciónak 144, a jobboldali Szövetségnek 143 képviselője van. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták 62 helyet szereztek, velük egyik nagy koalíció sem szövetkezne. Ők amúgy Löfven elmozdítására szavaztak.

Így most nem világos, hogy ki próbálkozhat kormányalakítással, vagyis kialakult a patthelyzet, amit jósoltunk. Az elemzők többsége szerint a házelnök Ulf Kristerssont, a Szövetség legnagyobb pártja, a Mérsékeltek elnökét kérheti fel kormányalakításra, ehhez azonban a baloldali koalíció képviselőinek támogatása is kéne. Márpedig a baloldal legnagyobb pártja, a Szociáldemokraták már kizárták, hogy támogatnák a Szövetség kormányát.

A Svéd Demokraták, akikkel a választások előtt tett ígéreteik alapján egyik mérsékelt párt se szövetkezne, pedig közölték, hogy leszavaznak minden olyan kormányt, amely nem ad nekik beleszólást a bevándorlásba, illetve a büntető- és a szociálpolitikai kérdésekbe.

A svéd szabályok szerint négyszer lehet kormányalakítással próbálkozni, amennyiben ezek nem járnak sikerrel, három hónapon belül új választásokat kell kiírni. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.