Megbukott a svéd miniszterelnök, de nem tudni, hogy ki válthatja

2018 szeptember 25., kedd 7:34
108
Stefan Löfven svéd miniszterelnök arckifejezése a bukott bizalmi szavazás után. Fotó: ANDERS WIKLUND/AFP

Kormányválság alakult ki Svédországban, miután Stefan Löfven, a regnáló szociáldemokrata miniszterelnök elbukta a bizalmi szavazást a parlamentben. A szociáldemokraták és koalíciós partnereik a szeptemberi választáson elbukták parlamenti többségüket, de a másik nagy, mérsékelt jobboldali tömörülés se szerzett többségbe. A szociáldemokrata koalíciónak 144, a jobboldali Szövetségnek 143 képviselője van. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták 62 helyet szereztek, velük egyik nagy koalíció sem szövetkezne. Ők amúgy Löfven elmozdítására szavaztak.

Így most nem világos, hogy ki próbálkozhat kormányalakítással, vagyis kialakult a patthelyzet, amit jósoltunk. Az elemzők többsége szerint a házelnök Ulf Kristerssont, a Szövetség legnagyobb pártja, a Mérsékeltek elnökét kérheti fel kormányalakításra, ehhez azonban a baloldali koalíció képviselőinek támogatása is kéne. Márpedig a baloldal legnagyobb pártja, a Szociáldemokraták már kizárták, hogy támogatnák a Szövetség kormányát.

A Svéd Demokraták, akikkel a választások előtt tett ígéreteik alapján egyik mérsékelt párt se szövetkezne, pedig közölték, hogy leszavaznak minden olyan kormányt, amely nem ad nekik beleszólást a bevándorlásba, illetve a büntető- és a szociálpolitikai kérdésekbe.

A svéd szabályok szerint négyszer lehet kormányalakítással próbálkozni, amennyiben ezek nem járnak sikerrel, három hónapon belül új választásokat kell kiírni. (Via The Guardian)