Megbukott a svéd miniszterelnök, de nem tudni, hogy ki válthatja

külföld
2018 szeptember 25., 07:34
comments 106
Stefan Löfven svéd miniszterelnök arckifejezése a bukott bizalmi szavazás után.
photo_camera Stefan Löfven svéd miniszterelnök arckifejezése a bukott bizalmi szavazás után. Fotó: ANDERS WIKLUND/AFP

Kormányválság alakult ki Svédországban, miután Stefan Löfven, a regnáló szociáldemokrata miniszterelnök elbukta a bizalmi szavazást a parlamentben. A szociáldemokraták és koalíciós partnereik a szeptemberi választáson elbukták parlamenti többségüket, de a másik nagy, mérsékelt jobboldali tömörülés se szerzett többségbe. A szociáldemokrata koalíciónak 144, a jobboldali Szövetségnek 143 képviselője van. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták 62 helyet szereztek, velük egyik nagy koalíció sem szövetkezne. Ők amúgy Löfven elmozdítására szavaztak.

Így most nem világos, hogy ki próbálkozhat kormányalakítással, vagyis kialakult a patthelyzet, amit jósoltunk. Az elemzők többsége szerint a házelnök Ulf Kristerssont, a Szövetség legnagyobb pártja, a Mérsékeltek elnökét kérheti fel kormányalakításra, ehhez azonban a baloldali koalíció képviselőinek támogatása is kéne. Márpedig a baloldal legnagyobb pártja, a Szociáldemokraták már kizárták, hogy támogatnák a Szövetség kormányát.

A Svéd Demokraták, akikkel a választások előtt tett ígéreteik alapján egyik mérsékelt párt se szövetkezne, pedig közölték, hogy leszavaznak minden olyan kormányt, amely nem ad nekik beleszólást a bevándorlásba, illetve a büntető- és a szociálpolitikai kérdésekbe.

A svéd szabályok szerint négyszer lehet kormányalakítással próbálkozni, amennyiben ezek nem járnak sikerrel, három hónapon belül új választásokat kell kiírni. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.