Megbukott a svéd miniszterelnök, de nem tudni, hogy ki válthatja

Stefan Löfven svéd miniszterelnök arckifejezése a bukott bizalmi szavazás után.Fotó: ANDERS WIKLUND/AFP

Kormányválság alakult ki Svédországban, miután Stefan Löfven, a regnáló szociáldemokrata miniszterelnök elbukta a bizalmi szavazást a parlamentben. A szociáldemokraták és koalíciós partnereik a szeptemberi választáson elbukták parlamenti többségüket, de a másik nagy, mérsékelt jobboldali tömörülés se szerzett többségbe. A szociáldemokrata koalíciónak 144, a jobboldali Szövetségnek 143 képviselője van. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták 62 helyet szereztek, velük egyik nagy koalíció sem szövetkezne. Ők amúgy Löfven elmozdítására szavaztak.

Így most nem világos, hogy ki próbálkozhat kormányalakítással, vagyis kialakult a patthelyzet, amit jósoltunk. Az elemzők többsége szerint a házelnök Ulf Kristerssont, a Szövetség legnagyobb pártja, a Mérsékeltek elnökét kérheti fel kormányalakításra, ehhez azonban a baloldali koalíció képviselőinek támogatása is kéne. Márpedig a baloldal legnagyobb pártja, a Szociáldemokraták már kizárták, hogy támogatnák a Szövetség kormányát.

A Svéd Demokraták, akikkel a választások előtt tett ígéreteik alapján egyik mérsékelt párt se szövetkezne, pedig közölték, hogy leszavaznak minden olyan kormányt, amely nem ad nekik beleszólást a bevándorlásba, illetve a büntető- és a szociálpolitikai kérdésekbe.

A svéd szabályok szerint négyszer lehet kormányalakítással próbálkozni, amennyiben ezek nem járnak sikerrel, három hónapon belül új választásokat kell kiírni. (Via The Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.