Kiderült, hogy az Eliost tőle megvásároló Paár Attilával közösen épít luxusszállót az Andrássy úton Tiborcz István

Miután hétfőn cikket írtunk arról, hogy Budapest egyik legpatinásabb villáját, a csepeli gyáróriást alapító Weiss Manfréd egykori Andrássy úti lakhelyét butikhotellé alakítja a Tiborcz István-féle BDPST, egy olvasónk érdekes dolgot szúrt ki egy építésziroda honlapján.

József azt vette észre, hogy a leendő szállodát tervező Gábor és Stejkovszky iroda a projektet szerepelteti ugyan a weboldalán, de megrendelőként nem a BDPST-t, hanem a West Hungária Bau (WHB) nevű céget jelölte meg.

A dolog azért volt furcsa első látásra, mert a villa átalakításáról a BDPST adott ki közleményt, és abban más cég neve nem szerepelt.

Miután rákérdeztem náluk, a válaszból kiderült, hogy a Weiss-villa átalakítása nem is a BDPST szóló bulija, hiába tűnt így a korábbi közleményükből. A villa - illetve az annak kipofozására alapított projektcég - eddigi tulajdonosa ugyanis a WHB volt, az építésziroda honlapján pedig azért ők szerepeltek megrendelőként, mert 100 százalékos tulajdonosként ők rendelték meg a terveket. A BDPST pedig csak 2018. októberében, vagyis a legjobb esetben is maximum napokkal a közlemény október 8-ai kiadása előtt vásárolta meg ennek a projektcégnek az 50 százalékát.

Na de akkor miért fogalmaz végig egyesszám harmadik személyben a szöveg, hogy a BDPST Group így, a BDPST Group úgy? Miközben a WHB egy kifejezetten menő, rengeteg presztízsberuházást intéző vállakozás. És miért fogalmaztak úgy a válaszukban, hogy " A BDPST Zrt. a (...) projekttársaságban szerzett 2018 októberében piaci áron 50% részesedést egy magántulajdonban álló társaságtól, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft-től." Hogy máshogy szerezhettek volna részesedést, mint piaci áron? Miért kell ezt a nyilvánvaló tényt hangsúlyozni? 

Ezek nem világosak, bár a külső szemlélőnek a WHB-t ismerve azért lehetnek tippjei.

A West Hungária Bau ugyanis a NER egyik kedvenc cége, amelyik egy rakás állami tendert nyert meg az elmúlt években, sok más mellett az Operaház,  és a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes sokmilliárdos felújítását. A WHB-csoport csak 2017-ben 342,5 milliárd forintért kapott megbízásokat. A WHB tulajdonosa pedig az a Paár Attila, aki, miután pár éve nyilvánosságra kerültek a közvilágítási rendszereket kiépítő Elios Innovatív Zrt. csalásgyanús ügyei, megvásárolta Tiborcz István üzletrészét a cégben. Ezt követően a WHB egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz István, mielőtt eladta volna részesedését egy Brit-Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek.

Bónusz poén:

Miután hétfőn azzal kerestem meg az ügyben a BDPST-t, hogy az építésziroda weboldalán láttam a WHB-t megrendelőként feltüntetve, az utalás keddre eltűnt a honlapról.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.