Kiderült, hogy az Eliost tőle megvásároló Paár Attilával közösen épít luxusszállót az Andrássy úton Tiborcz István

gazdaság
2018 október 09., 12:55
comments 73

Miután hétfőn cikket írtunk arról, hogy Budapest egyik legpatinásabb villáját, a csepeli gyáróriást alapító Weiss Manfréd egykori Andrássy úti lakhelyét butikhotellé alakítja a Tiborcz István-féle BDPST, egy olvasónk érdekes dolgot szúrt ki egy építésziroda honlapján.

József azt vette észre, hogy a leendő szállodát tervező Gábor és Stejkovszky iroda a projektet szerepelteti ugyan a weboldalán, de megrendelőként nem a BDPST-t, hanem a West Hungária Bau (WHB) nevű céget jelölte meg.

A dolog azért volt furcsa első látásra, mert a villa átalakításáról a BDPST adott ki közleményt, és abban más cég neve nem szerepelt.

Miután rákérdeztem náluk, a válaszból kiderült, hogy a Weiss-villa átalakítása nem is a BDPST szóló bulija, hiába tűnt így a korábbi közleményükből. A villa - illetve az annak kipofozására alapított projektcég - eddigi tulajdonosa ugyanis a WHB volt, az építésziroda honlapján pedig azért ők szerepeltek megrendelőként, mert 100 százalékos tulajdonosként ők rendelték meg a terveket. A BDPST pedig csak 2018. októberében, vagyis a legjobb esetben is maximum napokkal a közlemény október 8-ai kiadása előtt vásárolta meg ennek a projektcégnek az 50 százalékát.

Na de akkor miért fogalmaz végig egyesszám harmadik személyben a szöveg, hogy a BDPST Group így, a BDPST Group úgy? Miközben a WHB egy kifejezetten menő, rengeteg presztízsberuházást intéző vállakozás. És miért fogalmaztak úgy a válaszukban, hogy " A BDPST Zrt. a (...) projekttársaságban szerzett 2018 októberében piaci áron 50% részesedést egy magántulajdonban álló társaságtól, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft-től." Hogy máshogy szerezhettek volna részesedést, mint piaci áron? Miért kell ezt a nyilvánvaló tényt hangsúlyozni? 

Ezek nem világosak, bár a külső szemlélőnek a WHB-t ismerve azért lehetnek tippjei.

A West Hungária Bau ugyanis a NER egyik kedvenc cége, amelyik egy rakás állami tendert nyert meg az elmúlt években, sok más mellett az Operaház,  és a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes sokmilliárdos felújítását. A WHB-csoport csak 2017-ben 342,5 milliárd forintért kapott megbízásokat. A WHB tulajdonosa pedig az a Paár Attila, aki, miután pár éve nyilvánosságra kerültek a közvilágítási rendszereket kiépítő Elios Innovatív Zrt. csalásgyanús ügyei, megvásárolta Tiborcz István üzletrészét a cégben. Ezt követően a WHB egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz István, mielőtt eladta volna részesedését egy Brit-Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek.

Bónusz poén:

Miután hétfőn azzal kerestem meg az ügyben a BDPST-t, hogy az építésziroda weboldalán láttam a WHB-t megrendelőként feltüntetve, az utalás keddre eltűnt a honlapról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.