Az OLAF-ot érdekelni kezdte az EU-s pénzből épített, csak 5 évre tervezett kisvárdai ökofilmpark

politika
2018 október 11., 10:59
comments 103

Az OLAF, a Holland Királyság és a Transparency International uniós források hatékony felhasználásával kapcsolatos közös konferenciáján Maria Ntziouni-Doumas, az OLAF főigazgatói tanácsadója azt mondta: úgy tűnik, a magyar hatóságok nem eléggé jeleskednek a csalás- és szabálytalansági gyanús kohéziós politikai ügyek jelentésével/feltárásával, míg az agrártámogatási – azon belül a vidékfejlesztési – ügyeknél igen, az EU-s átlag duplája a magyar hatóságok felől lejelentett gyanús ügyel aránya.

A Portfolio azt írja, hogy Maria Ntziouni-Doumas a prezentációjában kitért arra a hírre is, hogy Kisvárdán a mozipark mellé több 100 millió forint EU-s pénzből épülhet egy ökofilmpark is, amit csak a minimálisan kötelező 5 éves fenntartási időszak végéig fogják működtetni napi 100, hétvégente 200 látogatóval számolva, majd el fogják bontani. Az igazgatói tanácsadó szerint éppen az ilyen, a közpénzek takarékos felhasználását megkérdőjelező projektek miatt szükségesek ezek a konferenciák.

Egy libériai lány ül egyedül moziban Monrovia egy nyomornegyedében 2014. augusztus 15-én.
photo_camera Egy libériai lány ül egyedül moziban Monrovia egy nyomornegyedében 2014. augusztus 15-én. Fotó: John Moore/Getty Images

Maria Ntziouni-Doumas arról is beszélt, hogy már 22 tagország jelezte a csatlakozását az Európai Ügyészségbe (EPPO), így reméli, idővel Magyarország is csatlakozik, mert az OLAF eszközei korlátozottak a feltárt problémás esetek igazságszolgáltatás felé terelésében. (Hadházy Ákos a csatlakozás mellett kiállva 1 millió aláírást igyekszik összegyűjteni, ellenzéki pártok is segítenek neki ebben.)

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója és Maria Ntziouni-Doumas is sajnálkozásának adott hangot, hogy a felkérések ellenére magyar állami intézményi előadó nem ment el a konferenciára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.