Még Szlovákiában is 25 százalékkal többet költenek az emberek egészségügyi ellátására, mint Magyarországon

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Csütörtökön publikálta az európai országok egészségügyi kiadásait összevető statisztikáit az európai statisztikai hivatal, az Eurostat. Ezek szerint 2016-ban Magyarországon fejenként 853,5 euró volt az éves egészségügyi ráfordítás. Ennél még a szomszédos Szlovákiában is 25 százalékkal többet költöttek, ott ugyanez az arányszám 1061 euró/fő/év.

Régiós versenytársaink közül Csehországban 1193 eurót költöttek fejenként az egészségügy fenntartására, Szlovéniában pedig már majdnem kétszer annyit, 1657 eurót.

Svédországban, aminek az állapotáért a kormányközeli médiában folyamatos az aggódás, az egészségügyi kiadások mértéke 5126,1 euró volt fejenként, Németországban 4252,9 euró.

Magyarországnál még a Szovjetuniótól csak 1991-ben függetlenedett balti államokban, Litvániában és Észtországban is többet költenek, előbbiben 899,4, az utóbbiban 1071,7 euró volt 2016-ban az egy főre jutó költés. Egyedül Lettországban maradtak el az egészségügyi kiadások a magyarországitól. A térségben Lengyelországban és Romániában költenek kevesebbet Magyarországnál - az utóbbiban csupán évi 432 eurót, alig valamivel több, mint a tizedét annak, amennyit Ausztriában, ahol egy főre 2016-ban 4220,8 eurós költés jutott.

GDP-arányos kiadások tekintetében már jobb a helyzet - már amennyiben jobbnak nevezhetjük azt, hogy az alacsonyabb egy főre vetített GDP miatt arányaiban többet költ egészségügyre a magyar állam, például Szlovákiánál. A teljes nemzeti össztermék arányában az Eurostat adatai alapján Magyarország 2016-ban 7,4 százalékot költött egészségügyre, míg Szlovákia és Csehország csak GDP-je 7,1 százalékát fordította erre. Lengyelország, Lettország és Románia GDP-arányosan is kevesebbet költ Magyarországnál egészségügyre.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.