Még Szlovákiában is 25 százalékkal többet költenek az emberek egészségügyi ellátására, mint Magyarországon

POLITIKA
2018 november 29., 08:42
comments 206

Csütörtökön publikálta az európai országok egészségügyi kiadásait összevető statisztikáit az európai statisztikai hivatal, az Eurostat. Ezek szerint 2016-ban Magyarországon fejenként 853,5 euró volt az éves egészségügyi ráfordítás. Ennél még a szomszédos Szlovákiában is 25 százalékkal többet költöttek, ott ugyanez az arányszám 1061 euró/fő/év.

Régiós versenytársaink közül Csehországban 1193 eurót költöttek fejenként az egészségügy fenntartására, Szlovéniában pedig már majdnem kétszer annyit, 1657 eurót.

Svédországban, aminek az állapotáért a kormányközeli médiában folyamatos az aggódás, az egészségügyi kiadások mértéke 5126,1 euró volt fejenként, Németországban 4252,9 euró.

Magyarországnál még a Szovjetuniótól csak 1991-ben függetlenedett balti államokban, Litvániában és Észtországban is többet költenek, előbbiben 899,4, az utóbbiban 1071,7 euró volt 2016-ban az egy főre jutó költés. Egyedül Lettországban maradtak el az egészségügyi kiadások a magyarországitól. A térségben Lengyelországban és Romániában költenek kevesebbet Magyarországnál - az utóbbiban csupán évi 432 eurót, alig valamivel több, mint a tizedét annak, amennyit Ausztriában, ahol egy főre 2016-ban 4220,8 eurós költés jutott.

GDP-arányos kiadások tekintetében már jobb a helyzet - már amennyiben jobbnak nevezhetjük azt, hogy az alacsonyabb egy főre vetített GDP miatt arányaiban többet költ egészségügyre a magyar állam, például Szlovákiánál. A teljes nemzeti össztermék arányában az Eurostat adatai alapján Magyarország 2016-ban 7,4 százalékot költött egészségügyre, míg Szlovákia és Csehország csak GDP-je 7,1 százalékát fordította erre. Lengyelország, Lettország és Románia GDP-arányosan is kevesebbet költ Magyarországnál egészségügyre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt