Papp Dániel kirúgta Orbán egykori kedvencét, hullanak a fejek a közmédia új vezetése alatt

Két megbízható forrásból is úgy értesültünk, hogy közös megegyezéssel távozott posztjáról Szabó Edina, a közszolgálati Duna TV csatornaigazgatója. Azért „csak” két forrásból, mert az MTVA sajtóosztálya három nap után sem reagált kérdéseinkre, az érintett pedig nem akart nyilatkozni az ügyben.

A „közös megegyezés” valójában azt jelentette, hogy Papp Dániel vezérigazgató felállította Szabót és stábját a csatorna éléről, miután konfliktusba keveredtek a műsorstruktúrával kapcsolatban. Szabó több koncepciót készített a Duna TV megújítására vonatkozóan, de ezeket Papp lesöpörte az asztalról, és a távozó igazgató meetingeken állítólag nyilvánosan is kritizálta felettesét.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójaFotó: MTVA / youtube

Indoklás nélkül küldték el az örökös tanácsadó Belénessyt

Szabó a korábbi MTV-nél és a Hír TV-nél képernyőzött is, és dolgozott Schmitt Pál sajtótitkáraként is. 2017 tavaszán érkezett az MTVA-hoz, távozása pedig azért is meglepő, mert őt hosszú éveken keresztül Orbán Viktor legbelső köréhez sorolták: 2010 előtt hét kerek évig volt sajtófőnöke a Fidesz elnökének, ő készítette az első Orbán-videókat az interneten (OVTV!), lojalitását azóta sem kérdőjelezték meg, mai napig megmaradt a nexusa a miniszterelnökkel. Úgy tudjuk, hogy Szabóval együtt mennie kellett a csatorna vezetésének is. 

Papp megszüntette Belénessy Csaba volt MTI vezérigazgató tanácsadói szerződését szerződését. Az érintett ezt megerősítette a 444-nek: „három vezérigazgató igényt tartott rám, a negyedik most nem.” Indoklást nem kapott, igaz, olyan nagyon csalódottnak sem tűnt. 

Váltás történt a kontrolling osztály élén is: Bíró Anikót is elküldték, papíron közös megegyezéssel, és közvetlen beosztottjai közül is többen távoznak. A kontrolling osztály a sajtóosztályhoz hasonlóan elérhetetlen, telefonszámukat a közönségszolgálathoz irányították.

A hirado.hu szerkesztőségében is többeknek megköszönték a munkát. Legalább hat, az egyik érintett szerint összesen nyolc kollégától köszöntek el, hivatalosan azért, mert megszűnik, illetve beolvad az MTVA-ba eddigi leányvállalata, az online közmédia oldalait működtető Új Média és Teletext Kft. A cégvezetés ezt kitűnő alkalomnak találta némi áramvonalasításra, és a szerkesztőség állományának nagyjából 15 százalékától válik meg. 

Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója és az MTVA főtanácsadójaFotó: kanizsatv / youtube

Papp Várhegyi utolsó bizalmi embere a rendszerben

Az egyik kirúgott, aki kérte, hogy ne nevezzük meg, azt a klasszikus indoklást kapta kézhez, hogy a „szerkezeti átalakítással személyzeti is jár.” Sajnos mivel a 90 milliárd forintnyi közvagyonból gazdálkodó MTVA sajtóosztálya még csak válaszra sem méltatta kérdéseinket, így nem tudhatjuk mi volt az oka az elbocsátásoknak, és hogy pontosan hány munkatársat érintenek a leépítések.

A változások két hónapja gyorsultak fel, miután Vaszily Miklós szeptember végével távozott az MTVA éléről, hogy az Echo TV vezérigazgatója, később pedig a TV2 igazgatótanácsának elnöke legyen. Helyét a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatóként vette át Papp Dániel, a megüresedett igazgatói poszt pedig Galambos Istváné lett. 

Felmerülhet a kérdés, miért egy olyan, a szervezeten belül sem túl népszerű figurát neveztek ki a cég élére, akinek papírja van arról, hogy híreket hamisítva küzdötte fel magát a közszolgálat csúcsára? A válasz az, hogy a közmédiát a színfalak mögül irányító főtanácsadó, Várhegyi Attila körül elfogytak a megbízható káderek: egyedül Papp maradt a felső vezetésben, akiben a volt fideszes pártigazgató maximálisan megbízik. 

Egy másik megbízható emberét, Nagy Antal Zsolt főgyártásvezetőt elszipkázta az MTVA-ból Liszkay Gábor, hogy legyen kivel szigort tartania a visszafideszesített Hír TV-nél. 

Nem mindenkinek kell feltétlenül félteni a posztját. Ilyen Papp mellett (alatt) a lehallgatási ügyben vastagon érintett Vas Imre, aki korábban üzemeltetési igazgató volt, újabban az Új Média és Teletext ügyvezetője, és a vállalatot ugyan beolvasztják az MTVA-ba, Vasnak állítólag marad hely a cégnél. Biztos az M1 csatornaigazgatója Németh Zsolt helye, akit harcias munkamódszerei miatt egymás közt és a folyosókon is csak a "Pitbullként" hívnak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy azt is pletykálják a közmédia környékén: a szervezetre hosszú évek óta nagy befolyást gyakorló Várhegyi pozíciója sem olyan biztos már mint volt a választások előtt. 

A viszonyokat ismerők szerint túlzottan megszilárdult a rendszer: a 2015-ös nagy átalakítás - akkor indultak el a párhuzamos tematikus csatornák, és lett hírcsatorna az M1 - óta a struktúra mozdulatlan, nincs gyakorlatilag semmilyen) innováció, a vezető beosztásban lévők pedig egymást fedezik. Ez állítólag feltűnt a miniszterelnöknek is, aki megkeverni készül a hatalmi pozíciókat a közmédiában is, sőt állítólag Várhegyinek már ajánlott is más pozíciót. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.