Papp Dániel kirúgta Orbán egykori kedvencét, hullanak a fejek a közmédia új vezetése alatt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Két megbízható forrásból is úgy értesültünk, hogy közös megegyezéssel távozott posztjáról Szabó Edina, a közszolgálati Duna TV csatornaigazgatója. Azért „csak” két forrásból, mert az MTVA sajtóosztálya három nap után sem reagált kérdéseinkre, az érintett pedig nem akart nyilatkozni az ügyben.

A „közös megegyezés” valójában azt jelentette, hogy Papp Dániel vezérigazgató felállította Szabót és stábját a csatorna éléről, miután konfliktusba keveredtek a műsorstruktúrával kapcsolatban. Szabó több koncepciót készített a Duna TV megújítására vonatkozóan, de ezeket Papp lesöpörte az asztalról, és a távozó igazgató meetingeken állítólag nyilvánosan is kritizálta felettesét.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójaFotó: MTVA / youtube

Indoklás nélkül küldték el az örökös tanácsadó Belénessyt

Szabó a korábbi MTV-nél és a Hír TV-nél képernyőzött is, és dolgozott Schmitt Pál sajtótitkáraként is. 2017 tavaszán érkezett az MTVA-hoz, távozása pedig azért is meglepő, mert őt hosszú éveken keresztül Orbán Viktor legbelső köréhez sorolták: 2010 előtt hét kerek évig volt sajtófőnöke a Fidesz elnökének, ő készítette az első Orbán-videókat az interneten (OVTV!), lojalitását azóta sem kérdőjelezték meg, mai napig megmaradt a nexusa a miniszterelnökkel. Úgy tudjuk, hogy Szabóval együtt mennie kellett a csatorna vezetésének is. 

Papp megszüntette Belénessy Csaba volt MTI vezérigazgató tanácsadói szerződését szerződését. Az érintett ezt megerősítette a 444-nek: „három vezérigazgató igényt tartott rám, a negyedik most nem.” Indoklást nem kapott, igaz, olyan nagyon csalódottnak sem tűnt. 

Váltás történt a kontrolling osztály élén is: Bíró Anikót is elküldték, papíron közös megegyezéssel, és közvetlen beosztottjai közül is többen távoznak. A kontrolling osztály a sajtóosztályhoz hasonlóan elérhetetlen, telefonszámukat a közönségszolgálathoz irányították.

A hirado.hu szerkesztőségében is többeknek megköszönték a munkát. Legalább hat, az egyik érintett szerint összesen nyolc kollégától köszöntek el, hivatalosan azért, mert megszűnik, illetve beolvad az MTVA-ba eddigi leányvállalata, az online közmédia oldalait működtető Új Média és Teletext Kft. A cégvezetés ezt kitűnő alkalomnak találta némi áramvonalasításra, és a szerkesztőség állományának nagyjából 15 százalékától válik meg. 

Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója és az MTVA főtanácsadójaFotó: kanizsatv / youtube

Papp Várhegyi utolsó bizalmi embere a rendszerben

Az egyik kirúgott, aki kérte, hogy ne nevezzük meg, azt a klasszikus indoklást kapta kézhez, hogy a „szerkezeti átalakítással személyzeti is jár.” Sajnos mivel a 90 milliárd forintnyi közvagyonból gazdálkodó MTVA sajtóosztálya még csak válaszra sem méltatta kérdéseinket, így nem tudhatjuk mi volt az oka az elbocsátásoknak, és hogy pontosan hány munkatársat érintenek a leépítések.

A változások két hónapja gyorsultak fel, miután Vaszily Miklós szeptember végével távozott az MTVA éléről, hogy az Echo TV vezérigazgatója, később pedig a TV2 igazgatótanácsának elnöke legyen. Helyét a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatóként vette át Papp Dániel, a megüresedett igazgatói poszt pedig Galambos Istváné lett. 

Felmerülhet a kérdés, miért egy olyan, a szervezeten belül sem túl népszerű figurát neveztek ki a cég élére, akinek papírja van arról, hogy híreket hamisítva küzdötte fel magát a közszolgálat csúcsára? A válasz az, hogy a közmédiát a színfalak mögül irányító főtanácsadó, Várhegyi Attila körül elfogytak a megbízható káderek: egyedül Papp maradt a felső vezetésben, akiben a volt fideszes pártigazgató maximálisan megbízik. 

Egy másik megbízható emberét, Nagy Antal Zsolt főgyártásvezetőt elszipkázta az MTVA-ból Liszkay Gábor, hogy legyen kivel szigort tartania a visszafideszesített Hír TV-nél. 

Nem mindenkinek kell feltétlenül félteni a posztját. Ilyen Papp mellett (alatt) a lehallgatási ügyben vastagon érintett Vas Imre, aki korábban üzemeltetési igazgató volt, újabban az Új Média és Teletext ügyvezetője, és a vállalatot ugyan beolvasztják az MTVA-ba, Vasnak állítólag marad hely a cégnél. Biztos az M1 csatornaigazgatója Németh Zsolt helye, akit harcias munkamódszerei miatt egymás közt és a folyosókon is csak a "Pitbullként" hívnak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy azt is pletykálják a közmédia környékén: a szervezetre hosszú évek óta nagy befolyást gyakorló Várhegyi pozíciója sem olyan biztos már mint volt a választások előtt. 

A viszonyokat ismerők szerint túlzottan megszilárdult a rendszer: a 2015-ös nagy átalakítás - akkor indultak el a párhuzamos tematikus csatornák, és lett hírcsatorna az M1 - óta a struktúra mozdulatlan, nincs gyakorlatilag semmilyen) innováció, a vezető beosztásban lévők pedig egymást fedezik. Ez állítólag feltűnt a miniszterelnöknek is, aki megkeverni készül a hatalmi pozíciókat a közmédiában is, sőt állítólag Várhegyinek már ajánlott is más pozíciót.