3,1 millió dollárért vett meg egy tonhalat egy japán vendéglős

A magát csak Tonhalkirálynak nevező japán halvendéglős, Kijosi Kimura a saját, 5 éve felállított pénzégetési világrekordját több mint megduplázva 3,1 millió dollárt fizetett ki egy darab halért a legendás tokiói halpiac első idei árverésén. Az állat egy 278 killós Csendes-óceáni kékúszójú tonhal volt. Az előző rekord 1,3 millió dollár volt egyetlen halért.

Régi helyi szokás, hogy a szilvaszter utáni első árverésen a legjobb halak árát igen magasra licitálják fel a tokiói halkereskedők és szusivendéglősök.

“Az ár magasabb lett, mint eredetileg vártam, de remélem, hogy a vendégeink meg fogják enni ezt a kifogástalan tonhalat” - nyilatkozta az esemény végén az új tontulajdonos.

A józan olvasó ezen a ponton - legalábbis remélem - ráncolni kezdi a homlokát, majd számolásba fog, mert gyanús neki, hogy milyen sokba fog kerülni egy adag egy ilyen drága halból, és hogy akár Japánban is van-e elég olyan gazdag ember, aki ennyiért hajlandó szusizni. Segítek: 

a profi szusiséfek úgy számolnak, hogy a tiszta, konyhakész tonfilé tömege a lefejezés, belezés, filézés és lebőrözés után egy kékúszójú tonhal bruttó, kifogáskori súlyának durván a 35 százalékát fogja kitenni. Ami azt jelenti, hogy ennek a példánynak a kilója nettó 31860 dollárba, vagyis 9 millió forintba került, vagyis ha a példa kedvéért 10 dekával számolunk egy szusiadagot belőle, akkor az 900 ezerbe kerülne önköltségi áron, rá nem téve az étterem hasznát.

Csakhogy a dolog nem így működik a gyakorlatban, az ilyen halak kiprociózva drágák ugyan, de nem ennyire képtelenül. Az újévi árverés győztesének ugyanis az egekbe emelkedik a szakmai presztízse és óriási reklámot kap, amit semmi sem bizonyít jobban, mint hogy a Föld túlfelén található, szárazföldbe zárt Magyarország egyik online lapja is megírja a hírt. Képzeld, mi mehet most Japánban. Kijosi Kimura tehát lényegében reklámot vásárolt magának ezzel az árral, amit az esem bizonyít jobban, mint hogy egy hasonló hal egy átlagos hétköznap átlagos hajnalán ugyanitt nagyjából 60 ezer dollárért szokott elkelni, vagyis az elképzelt adag szusi csak 17 ezer forintba kerülne. Ez a kisebb összeg is azért ilyen magas abszolút értelemben, mert a kékúszójú tonhal igazi ritkaság a tonok között, ráadásul veszélyzetetett fajról van szó, aminek a fogása egy év alatt 40 százalékkal csökkent Japánban.

(via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.