Nagyon komoly német - francia szövetségi szerződés jön

külföld
2019 január 11., 08:27

Január 22-én írja alá Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az aacheni szerződést, ami eddig soha nem látott mélységben köti össze a két országot egymással.

A szerződés szerint a két kormány minden fontos EU-s döntés előtt külön egyeztet, és lehetőleg közös állásponttal érkezik a találkozókra.

Katonai és külpolitikai témákban különösen szoros együttműködést akarnak. Egyeztetik hadseregeik felfegyverzését, és összehangoltan fejlesztik tovább hadiiparukat, és a fegyverexportjukat is közösen intézik.

Franciaország - amely az ENSZ BT állandó tagja - támogatni fogja, hogy Németország is állandó tag legyen. Az is felmerült, hogy a francia BT-tagságot cseréljék le egy EU-s tagságra.

A két ország az eddigieknél is szorosabban egyeztet majd gazdasági törvényeikben, az EU-s közös piacon belül egy még integráltabb közös piacot létrehozva.

Fokozottan támogatják, hogy a polgáraik megtanulják egymás nyelvét.

Az intézkedések összefüggenek a britek kilépésével az EU-ból, és azzal, hogy Merkel és Macron szerint az USA-ra már nem lehet számítani a katonai védelem tekintetében. 

Merkel és Macron az első világháborút lezáró béke 100. évfordulóján.
photo_camera Merkel és Macron az első világháborút lezáró béke 100. évfordulóján. Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A Brexit után egyértelműen a francia hadsereg és a német gazdaság lesz a legerősebb az EU-ban. A kettő egyesítésével igyekeznek világpolitikai tényezőkké válni.

A német-francia szövetséggel szemben definiálta magát a napokban szerveződő olasz-lengyel szövetség, bár annak nincsenek konkrét együttműködési tervei, inkább csak politikai állásfoglalásai egyelőre. Az viszont világos, hogy a céljuk az EU-s tagállamok mozgásterének növelése, a közös intézmények és szabályok rovására. A magyar kormány szintén ezt a vonalat támogatja. (politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.