Orbán válaszolt arra, hogy még mindig 56-os hősnek tartja-e Dózsa Lászlót

történelem
2019 január 11., 14:14
comments 216

A csütörtöki Kormányinfón hosszú évek után végre újra feltehettünk néhány kérdést a miniszterelnöknek, de az utolsó, negyedik kérdésemet már nem hagyta elmondani Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Azzal kapcsolatban érdeklődtem volna, hogy Orbán a 2017. október 23-i ünnepi beszédében Dózsa László rendezőt Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel egy mondatban említette az 56-os hősök között. Azóta ugyanis szakértők is azt mondták, és a bíróság is úgy ítélte meg, hogy Dózsa valótlanságot állított, amikor azt mondta, ő látható a híres fotón, ezzel megdőlt az egyetlen bizonyítéka az 56-os szerepére. (Nem ez volt az egyetlen hazugsága.) Schmidt Máriáék – akiknek bocsánatot kellett kérniük a Pruck családtól – végül eltüntettek minden nyomot.

A Terror Háza Múzeumban Dózsa László mellett foglal helyet Schmidt Mária főigazgató
photo_camera A Terror Háza Múzeumban Dózsa László mellett foglal helyet Schmidt Mária főigazgató Fotó: 1956-os emlékév/Facebook

Az ezzel kapcsolatos kérdést a bírósági ítéletre hivatkozva végül Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének küldtem el: „Orbán Viktor miniszterelnök úr fenntartja-e, hogy Dózsa László Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel egy mondatban említhető 56-os hős?”

Havasitól pénteken megérkezett a válasz:

„A tudomány – mindenki, így a miniszterelnök által is figyelembe veendő – sajátossága, hogy későbbi kutatások eredményei új, más megvilágításba helyezhetik a múlt egyes történéseit.”

A válasz nem valami konkrét, és nincs is kimondva ez pontosan, de akár úgy is lehet érteni, hogy Orbán Viktor ma már nem tartja 56-os hősnek Dózsa Lászlót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.