Orbán válaszolt arra, hogy még mindig 56-os hősnek tartja-e Dózsa Lászlót

történelem
2019 január 11., 14:14
comments 220

A csütörtöki Kormányinfón hosszú évek után végre újra feltehettünk néhány kérdést a miniszterelnöknek, de az utolsó, negyedik kérdésemet már nem hagyta elmondani Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Azzal kapcsolatban érdeklődtem volna, hogy Orbán a 2017. október 23-i ünnepi beszédében Dózsa László rendezőt Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel egy mondatban említette az 56-os hősök között. Azóta ugyanis szakértők is azt mondták, és a bíróság is úgy ítélte meg, hogy Dózsa valótlanságot állított, amikor azt mondta, ő látható a híres fotón, ezzel megdőlt az egyetlen bizonyítéka az 56-os szerepére. (Nem ez volt az egyetlen hazugsága.) Schmidt Máriáék – akiknek bocsánatot kellett kérniük a Pruck családtól – végül eltüntettek minden nyomot.

photo_camera A Terror Háza Múzeumban Dózsa László mellett foglal helyet Schmidt Mária főigazgató Fotó: 1956-os emlékév/Facebook

Az ezzel kapcsolatos kérdést a bírósági ítéletre hivatkozva végül Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének küldtem el: „Orbán Viktor miniszterelnök úr fenntartja-e, hogy Dózsa László Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel egy mondatban említhető 56-os hős?”

Havasitól pénteken megérkezett a válasz:

„A tudomány – mindenki, így a miniszterelnök által is figyelembe veendő – sajátossága, hogy későbbi kutatások eredményei új, más megvilágításba helyezhetik a múlt egyes történéseit.”

A válasz nem valami konkrét, és nincs is kimondva ez pontosan, de akár úgy is lehet érteni, hogy Orbán Viktor ma már nem tartja 56-os hősnek Dózsa Lászlót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt