Öt éve nem nőtt ilyen kevéssé a német gazdaság

A legfrissebb hivatalos adatok alapján tavaly 1,5 százalékkal nőtt a német gazdaság 2018-ban, ez a legalacsonyabb érték az elmúlt öt évben. A lassulás mögött a világgazdaság növekedésének megtorpanása mellett az autóipart érintő problémák, például az új  szennyezési irányelvek állhatnak. 

2018 elején még 1,8 százalékos növekedést vártak Németországban, ami szintén lassulást jelentett volna a 2017-es 2,2 százalékos növekedéshez képest. A harmadik negyedév globális kereskedelmi konfliktusai viszont megártottak a német gazdaságnak is, ekkor 0,2 százalékos csökkenést mértek. Ekkor elemzők között felmerült annak a félelme is, hogy a német gazdaság egy gyenge negyedik negyedév után recesszióba süllyedhet. A negyedik negyedéves hivatalos adatokat még mindig nem ismerni, de független gazdasági elemzők szerint ebben a negyedévben 0,2 százalékkal nőhetett a gazdaság. 

A BBC gyorselemzése szerint nem csak az számított sokat, hogy a német fogyasztók kevésbé vásároltak szívesen autókat, de a nemzetközi kereskedelmi klíma alakulása is jelentősen befolyásolta az eredményeket, mivel a globális kereskedelmi háború miatt jelentősen visszaesett a kínai vásárlások száma is. Ugyanígy megjelent az Egyesült Államok által az acélra és alumíniumra kivetett védővámok hatása is. 

Ugyanakkor Németországban nagyon alacsony a munkanélküliség és mivel a reálbérek növekedése folyamatos, vannak elemzők, akik szerint hamarosan újra növekedésnek indulhat a belső fogyasztás. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.