Ez a film kifecsegte a Kádár-rendszer titkát

videotéka
2019 március 02., 20:42
comments 108

A Videotéka rovatunk nagy örömére újabb klasszikus bukkant fel a Youtube-on. Vitézy László és Vicsek Ferenc 1987-ben forgatták az Úgy érezte, szabadon élt című dokumentumfilmet.

A film központi figurája Cseke Attila, egy húsz év körüli srác, akit anyja a születésétől fogva gyűlölt, intézetbe adták, ahol testileg és lelkileg is megnyomorodott. A film készítői a Petőfi Csarnok előtt beszélgetésbe elegyednek a fura sráccal. Attila vegzáló rendőrökről, babos kendőről és drogokról mesél.

Majd miközben készül új P.Mobil-tetoválása, megismerkedünk zavaros dalszövegekből építkező gondolatvilágával, amiben keverednek hippik, nácik és punkok.

„Ha egy pisztolyt vagy borotvát a nyakamhoz tennének, akkor sem árulnám el a legjobb barátaimat, a Hullát, a Csótányt vagy a Kukát.”

A nyolcvanas évek végén, a megroggyant rendszerben már nem lehetett tovább elhazudni, hogy a szocializmusban is tengődnek csövesek, drogosok, tarhálók, kilátástalan életű szegények. Ekkor már sorban haltak meg a fiatal szipusok, tömegével hamisították a vényeket, intravénásan lőtték a töményet, és a Moszkva téren vagy a Blahán mindenhonnan kihullott, teljesen céltalan fiatalok lézengtek, akiket értetlenül és tehetetlenül nézett a rendszer. Eltagadni már nem lehetett a problémákat, de mivel semmit nem tudtak velük kezdeni, ezért inkább azokat vegzálta az állam, akik segíteni próbáltak. A filmet 1988-ban a mozik is vetítették.

link Forrás

rendező: Vitézy László, riporter: Vicsek Ferenc, operatőr: Jankura Péter, Jancsó Nika, vágó: Losonci Teri

A Videotéka korábbi adásai:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.