Ez a film kifecsegte a Kádár-rendszer titkát

videotéka
2019 március 2., 20:42
comments 108

A Videotéka rovatunk nagy örömére újabb klasszikus bukkant fel a Youtube-on. Vitézy László és Vicsek Ferenc 1987-ben forgatták az Úgy érezte, szabadon élt című dokumentumfilmet. 

A film központi figurája Cseke Attila, egy húsz év körüli srác, akit anyja a születésétől fogva gyűlölt, intézetbe adták, ahol testileg és lelkileg is megnyomorodott. A film készítői a Petőfi Csarnok előtt beszélgetésbe elegyednek a fura sráccal. Attila vegzáló rendőrökről, babos kendőről és drogokról mesél.

Majd miközben készül új P.Mobil-tetoválása, megismerkedünk zavaros dalszövegekből építkező gondolatvilágával, amiben keverednek hippik, nácik és punkok. 

„Ha egy pisztolyt vagy borotvát a nyakamhoz tennének, akkor sem árulnám el a legjobb barátaimat, a Hullát, a Csótányt vagy a Kukát.”

A nyolcvanas évek végén, a megroggyant rendszerben már nem lehetett tovább elhazudni, hogy a szocializmusban is tengődnek csövesek, drogosok, tarhálók, kilátástalan életű szegények. Ekkor már sorban haltak meg a fiatal szipusok, tömegével hamisították a vényeket, intravénásan lőtték a töményet, és a Moszkva téren vagy a Blahán mindenhonnan kihullott, teljesen céltalan fiatalok lézengtek, akiket értetlenül és tehetetlenül nézett a rendszer. Eltagadni már nem lehetett a problémákat, de mivel semmit nem tudtak velük kezdeni, ezért inkább azokat vegzálta az állam, akik segíteni próbáltak. A filmet 1988-ban a mozik is vetítették.

rendező: Vitézy László, riporter: Vicsek Ferenc, operatőr: Jankura Péter, Jancsó Nika, vágó: Losonci Teri

A Videotéka korábbi adásai:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt