A Fidesz azzal támadja az ellenfelét, hogy nem akadályozta meg a kormánypárt saját sötét üzletét

POLITIKA
2019 március 29., 9:05
comments 152
 • Karácsony Gergely tartózkodott, amikor a Fidesz és az MSZP egy sötét parkolási cégbirodalmat bízott meg a zuglói parkolási ügyekkel.
 • A Fidesz most úgy esett neki Karácsonynak, mintha ő lenne felelős az egészért, amikor ő legfeljebb félrenézett.
 • A kormánypárt ellenben vastagon benne van az ügyben: Zuglóba került a férfi, aki Kocsis Máté idején Józsefvárosban intézményvezető volt, a zuglói képviselők mind igennel szavaztak, Szijjártó pedig Kínába vitte bizniszelni Kupper Andrást.

Február közepén jelent meg a 444 Sötét parkolási ügyek Budapesten című filmje, amiből kiderült, hogy a főváros több kerületében gyanús alakok milyen sötét módszerekkel szivattyúzzák ki a parkolási pénzeket, és hogy ezt hogyan tette nekik lehetővé a Fidesz és az MSZP képviselőinek összefogása.

Miután ebből botrány lett, Tarlós István főpolgármester bekérte az összes kerületből az adatokat, és a zuglói rendszerben súlyos problémákat talált: korábban is lehetett tudni, hogy veszteséges, de kiderült, hogy brutális, sok 100 milliós mínuszt termel.

Zugló a Centrumot választotta, Karácsony nem tett ellene semmit

Zuglóban 2017-ben vezették be a fizetős parkolást, méghozzá úgy, hogy a pályázatból kizárták az olcsóbb ajánlatot, majd rábízták az üzemeltetést és az automaták telepítését egy olyan cégre, amiről mindenki tudta, hogy egy centrumos utódcég. Kupper András, a Centrum parkolási birodalom atyja hozott létre, akit még az 1990-es években elítélték, mivel – épp Zuglóban – több 10 ezer rendbeli csalást követett el azzal, hogy engedély nélkül szedett parkolási díjat az Állatkerti úton. A Centrum-birodalom több gyanús ügyét is bemutattuk a filmben, most is per folyik a cég vezetői ellen, milliárdos parkolási csalás vádjával.

Ennek ellenére a Fidesz és az MSZP összefogott, és több kerület után Zuglóban is rájuk bízta a parkolás ügyét. Karácsony Gergely zuglói polgármesternek lett volna módja megakadályozni a szerződés megkötését – legalábbis élhetett volna a polgármesteri vétójogával, vagy legalább botrányt csinálhatott volna –, de helyette a szavazásnál csak tartózkodott.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje kedden az ATV-ben lényegében beismerte, hogy a Fidesz és az MSZP háttéralkut kötött parkolásügyben, amin ő polgármesterként nem tudott változtatni. Erről azt mondta, „elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson, és ezen a helyzeten kéne változtatnunk”. Tóth Bertalan MSZP-elnök azt mondta, kivizsgálják Karácsony állításait.

Horváth Csaba szerint nincs is veszteség, nyereség van

Annak ellenére, hogy Karácsony is beismerte, hogy a kerületi parkolási rendszer veszteséges, az MSZP-s Horváth Csaba az ATV-ben azt állította, nem is veszteséges, napi 5 millió forint bevételt termel, ami a járulékok és különböző költségek kifizetése után éves szinten 2-300 millió forint nyereséget jelent. Szerinte a zuglói parkolási rendszer jó és átlátható, nem véletlen, hogy Karácsony Gergely azt javasolta, elsőként a XIV. kerületet kössék be a NAV-hoz. (Horváth a hírek szerint esélyes arra, hogy ő legyen az MSZP jelöltje a zuglói polgármesteri posztra.)Horváth szerint nem Karácsony intézett támadást az MSZP-Fidesz háttéralku megemlítésével, csak védekezett Tarlós vádjai ellen, és egy kicsit félreérthetően fogalmazta meg gondolatait, amikor „parkolási mutyiról” beszélt.

photo_camera Tarlós István főpolgármester (áll) Horváth Csaba (b) és Tóth József (j) MSZP-s fővárosi képviselőkkel beszélget a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2014. november 26-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Ott szólt a legnagyobbat, ahol még van némi átláthatóság

Karácsony amellett, hogy évek óta sunnyog az ügyben, annak is köszönheti a botrányt, hogy Zuglóban nagyobb a transzparencia:kirakják az internetre az eredeti szerződéseiket, és videóra veszik a testületi üléseiket, amiket szintén megosztanak, pedig ha ők is hazudnának, és kozmetikáznák az adatokat, mint a többi kerületben, akkor kisebb bajban lennének.

Az MSZP azt mondta, Zuglóhoz hasonlóan nyilvánossá kell tenni a parkolási szerződéseket, amire Tarlós azt mondta, napirendre veszik majd a kérdést a Fővárosi Közgyűlésben, ha a kormánnyal előbbre jutott a parkolással kapcsolatos tárgyalásokon.

A Fidesz jelöltje szerint az ellenzéki jelölt gyanúsan jóban van a Fidesszel

Tarlós István, a Fidesz jelöltjeként újrainduló főpolgármester azzal támadja Karácsonyt, hogy gyanúsan jóban van a Fidesszel. Azt mondta: „Ha egy polgármesternek nem tetszik egy előterjesztés, akkor nem tartózkodik, hanem nemmel szavaz. Ennek ellenére a polgármester úr látszólag tartózkodott, ott a Fidesz egy részével a polgármester úrnak a hírek szerint gyanúsan jó a kapcsolata.” A kérdésre, hogy Rozgonyi Zoltán alpolgármesterről van-e szó, azt mondta: „Nem tudom. Én nem az alpolgármestert hallottam, de ebbe nem akarok belemenni. Ugyanakkor a Fidesz választókerületi elnöke nem is szavazta meg ezt a határozatot és én úgy tudom, neki nagyon más az álláspontja, de most nem ő a kérdés.”

Tarlós korábban elismerte, hogy az újraindulása előtt egy 16 pontos feltétellistával állt Orbán Viktor elé, amiből 15 teljesült, de a miniszterelnök a budapesti parkolási ügyek rendbetételét visszadobta. Tarlós szerint „kezelhetetlen” politikai feszültséget eredményezett volna, ha kitart a követelése mellett. Ez magyarul azt jelenti, hogy a parkolás átalakítása helyi botrányok tömegét okozta volna, márpedig a legtöbb kerület fideszes vezetésű.

Annak ellenére, hogy a botrány arról szól, hogy a Fidesz és az MSZP összefogása működteti az átláthatatlan, korrupt rendszert, a Fidesz és csatolt médiája igyekszik azt kommunikálni, hogy ez egy zuglói botrány, és Karácsony a fő felelős, ráadásul az MSZP is megszavazta, amit a Fidesz.

A Pesti Srácok arról számolt be, hogy: „A főpolgármester rámutatott, hogy például az MSZP által vezetett 13. kerületben közel két milliárdos haszonra tettek szert a parkolási rendszer gazdaságos üzemeltetése által, Karácsony azonban Zuglóban borzasztó állapotokat okozott, mégis ő próbálja kioktatni a többieket. Több fideszes polgármester szólalt fel és mutatta fel saját kerületének pozitív mérlegét, melyre Karácsony Gergely nem tudott válaszolni, azonban hihetetlen módon ő beszélt átláthatóságról és igazságos parkolási rendszert követelt a főváros számára.”

photo_camera Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere egy képviselő-testületi ülésen 2017 végén. Fotó: 444

Ferencváros vezetése is hirtelen 270 milliós nyereségről kezdett beszélni, holott a korábbi években ennek töredéke jött be, ráadásul még ha valós is lenne ez az adat, akkor is sokkal több pénznek kellett volna befolynia.

Jelen Tamás, a zuglói Fidesz elnöke a Facebookon Karácsonyt támadva azt írta: „Támogattuk azt, hogy a Kerületben legyen fizetős parkolás, de nem azért hogy ez a tevékenység több mint 1 milliárd forintnyi veszteséget termeljen. A jelenlegi üzemeltető túl drágán látja el feladatát, ezért nem támogatjuk szerződésének meghosszabbítását. A fizetős parkolást olyan módon kell Zuglóban megvalósítani, hogy az valamennyi kerületi lakos számára ingyenes legyen.”

A szerződésről szóló 2017. március 14-i szavazáson, amikor Várnai László ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy úgy akarnak leszerződni a Centrum-birodalom utódjával, hogy az olcsóbb ajánlatot kizárták, az MSZP-s és a fideszes képviselők leszólták, és siettették a szavazást. Itt a teljes, félórás felvétel a vitáról és a szavazásról:

A szavazás eredménye:

 1. Barabás-Ferenc József (Fidesz-KNDP): IGEN
 2. Barta János (LMP): NEM
 3. Bihary Zoltán (Fidesz-KDNP): IGEN
 4. Czeglédi János (Jobbik): IGEN
 5. Erdős Dóra (Fidesz-KDNP): IGEN
 6. Felkai Tamás (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 7. Cseke Vanda (Fidesz-KDNP): IGEN
 8. Gyügyei Attila (Fidesz-KDNP): IGEN
 9. Hajdu Flórián (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 10. Hevér László György (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 11. Karácsony Gergely (MSZP-Együtt-PM-DK-Összefogás Zuglóért): TARTÓZKODÁS
 12. Kovács Balázs (Fidesz-KDNP): IGEN
 13. Lévai Sándor (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 14. Pécsi Diána (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 15. Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP): IGEN
 16. Sokasz Anikó (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 17. Sógor László (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
 18. Szabó Rebeka (MSZP-Együtt-PM-DK-Összefogás Zuglóért): TARTÓZKODÁS
 19. Tildy Balázs (Fidesz-KDNP): IGEN
 20. Varga Péter (Fidesz-KDNP): IGEN
 21. Várnai László (Civilzugló): NEM

Hungarikum: a Fidesz azzal vádolja a politikai ellenfelét, hogy nem akadályozta meg a saját sötét ügyét

Karácsony tényleg lehetetlen helyzetbe került, mivel tartózkodott, a szövetségese, az MSZP pedig összefogott a Fidesszel a parkolási ügyben. De erre a Fidesz sem tud mit reagálni, Karácsony botrányára utalgatnak, de a lényeget nem fejtik ki.

Ahogy arra a kérdésre sem tudnak érdemben mit reagálni, hogy Szijjártó Péter miért vitte magával Kínába titokban az itthon a parkolási ügyeibe belebukó Kupper Andrást egy okosparkolási rendszer fejlesztésére, miközben Budapesten elavult technológiájú automatákból tűnnek el a pénzek.

photo_camera Kupper András és Szijjártó Péter Kínában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fidesz-alelnök azt mondta, mivel Kupper már egy ideje nem aktív a politikában, „ezért semmi akadálya annak, hogy külföldön is szerencsét próbáljon”, a szolgáltatás minőségén múlik, hogy el tudja-e adni, a kormány szerepét nem látja ebben (pedig a külügyminiszter is vele volt).

És ezzel bőven nincs vége a fideszes kötődéseknek. Biál Csaba volt a Józsefvárosi Közterület-felügyelet igazgatója, hozzá tartozott a parkolás, fontos embere volt Kocsis Máté akkori józsefvárosi polgármesternek, a Fidesz mostani frakcióvezetőjének. Az ő unokatestvére volt az, aki a gyanú szerint parkolási beszámolóként kipakolta a széfet. Biál Csaba Józsefváros után átment Zuglóba tanácsadónak, egy felvételen a közbeszerzések felelősével egyeztetett, és a parkolási rendszer üzemeltetéséről kötött szerződést (pdf). Ő volt a zuglói parkolási rendszert kidolgozó bizottság szakmai felelőse. (Frissítés: cikkünk megjelenése után a Fidesz jelezte, hogy Kocsis Máté menesztette Biál Csabát, aki ezek után Zuglóban talált munkát.)

photo_camera Kocsis Máté mellett kettővel Biál Csaba Fotó: jozsefvaros.hu

Olyan már előfordult többször is, hogy a Fidesz olyasmivel vádolta meg az ellenzéket, amit ő maga tett meg. Például amikor az akkor LMP-s Hadházy Ákos arról beszélt, hogyan szedték meg magukat kormánypárti és kormányközeli emberek az állami földárveréseken, akkor a fideszes média megpróbálta rátolni a saját korrupciós ügyének témáját. (Persze kamu volt, a közmédia elbukta a part, fizetni kényszerült.) De az egy új szint, hogy a Fidesz jelöltje azzal vádolja az ellenfelét, hogy gyanúsan jóban van a Fidesszel, a kormánypárt pedig azt vágja az ellenzéki polgármester fejéhez, hogy a saját sötét ügyét nem akadályozta meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt