A Fidesz azzal támadja az ellenfelét, hogy nem akadályozta meg a kormánypárt saját sötét üzletét

POLITIKA
2019 március 29., 09:05
comments 152
  • Karácsony Gergely tartózkodott, amikor a Fidesz és az MSZP egy sötét parkolási cégbirodalmat bízott meg a zuglói parkolási ügyekkel.
  • A Fidesz most úgy esett neki Karácsonynak, mintha ő lenne felelős az egészért, amikor ő legfeljebb félrenézett.
  • A kormánypárt ellenben vastagon benne van az ügyben: Zuglóba került a férfi, aki Kocsis Máté idején Józsefvárosban intézményvezető volt, a zuglói képviselők mind igennel szavaztak, Szijjártó pedig Kínába vitte bizniszelni Kupper Andrást.

Február közepén jelent meg a 444 Sötét parkolási ügyek Budapesten című filmje, amiből kiderült, hogy a főváros több kerületében gyanús alakok milyen sötét módszerekkel szivattyúzzák ki a parkolási pénzeket, és hogy ezt hogyan tette nekik lehetővé a Fidesz és az MSZP képviselőinek összefogása.

link Forrás

Miután ebből botrány lett, Tarlós István főpolgármester bekérte az összes kerületből az adatokat, és a zuglói rendszerben súlyos problémákat talált: korábban is lehetett tudni, hogy veszteséges, de kiderült, hogy brutális, sok 100 milliós mínuszt termel.

Zugló a Centrumot választotta, Karácsony nem tett ellene semmit

Zuglóban 2017-ben vezették be a fizetős parkolást, méghozzá úgy, hogy a pályázatból kizárták az olcsóbb ajánlatot, majd rábízták az üzemeltetést és az automaták telepítését egy olyan cégre, amiről mindenki tudta, hogy egy centrumos utódcég. Kupper András, a Centrum parkolási birodalom atyja hozott létre, akit még az 1990-es években elítélték, mivel – épp Zuglóban – több 10 ezer rendbeli csalást követett el azzal, hogy engedély nélkül szedett parkolási díjat az Állatkerti úton. A Centrum-birodalom több gyanús ügyét is bemutattuk a filmben, most is per folyik a cég vezetői ellen, milliárdos parkolási csalás vádjával.

Ennek ellenére a Fidesz és az MSZP összefogott, és több kerület után Zuglóban is rájuk bízta a parkolás ügyét. Karácsony Gergely zuglói polgármesternek lett volna módja megakadályozni a szerződés megkötését – legalábbis élhetett volna a polgármesteri vétójogával, vagy legalább botrányt csinálhatott volna –, de helyette a szavazásnál csak tartózkodott.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje kedden az ATV-ben lényegében beismerte, hogy a Fidesz és az MSZP háttéralkut kötött parkolásügyben, amin ő polgármesterként nem tudott változtatni. Erről azt mondta, „elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson, és ezen a helyzeten kéne változtatnunk”. Tóth Bertalan MSZP-elnök azt mondta, kivizsgálják Karácsony állításait.

Horváth Csaba szerint nincs is veszteség, nyereség van

Annak ellenére, hogy Karácsony is beismerte, hogy a kerületi parkolási rendszer veszteséges, az MSZP-s Horváth Csaba az ATV-ben azt állította, nem is veszteséges, napi 5 millió forint bevételt termel, ami a járulékok és különböző költségek kifizetése után éves szinten 2-300 millió forint nyereséget jelent. Szerinte a zuglói parkolási rendszer jó és átlátható, nem véletlen, hogy Karácsony Gergely azt javasolta, elsőként a XIV. kerületet kössék be a NAV-hoz. (Horváth a hírek szerint esélyes arra, hogy ő legyen az MSZP jelöltje a zuglói polgármesteri posztra.)Horváth szerint nem Karácsony intézett támadást az MSZP-Fidesz háttéralku megemlítésével, csak védekezett Tarlós vádjai ellen, és egy kicsit félreérthetően fogalmazta meg gondolatait, amikor „parkolási mutyiról” beszélt.

Tarlós István főpolgármester (áll) Horváth Csaba (b) és Tóth József (j) MSZP-s fővárosi képviselőkkel beszélget a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2014. november 26-án.
photo_camera Tarlós István főpolgármester (áll) Horváth Csaba (b) és Tóth József (j) MSZP-s fővárosi képviselőkkel beszélget a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2014. november 26-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Ott szólt a legnagyobbat, ahol még van némi átláthatóság

Karácsony amellett, hogy évek óta sunnyog az ügyben, annak is köszönheti a botrányt, hogy Zuglóban nagyobb a transzparencia:kirakják az internetre az eredeti szerződéseiket, és videóra veszik a testületi üléseiket, amiket szintén megosztanak, pedig ha ők is hazudnának, és kozmetikáznák az adatokat, mint a többi kerületben, akkor kisebb bajban lennének.

Az MSZP azt mondta, Zuglóhoz hasonlóan nyilvánossá kell tenni a parkolási szerződéseket, amire Tarlós azt mondta, napirendre veszik majd a kérdést a Fővárosi Közgyűlésben, ha a kormánnyal előbbre jutott a parkolással kapcsolatos tárgyalásokon.

A Fidesz jelöltje szerint az ellenzéki jelölt gyanúsan jóban van a Fidesszel

Tarlós István, a Fidesz jelöltjeként újrainduló főpolgármester azzal támadja Karácsonyt, hogy gyanúsan jóban van a Fidesszel. Azt mondta: „Ha egy polgármesternek nem tetszik egy előterjesztés, akkor nem tartózkodik, hanem nemmel szavaz. Ennek ellenére a polgármester úr látszólag tartózkodott, ott a Fidesz egy részével a polgármester úrnak a hírek szerint gyanúsan jó a kapcsolata.” A kérdésre, hogy Rozgonyi Zoltán alpolgármesterről van-e szó, azt mondta: „Nem tudom. Én nem az alpolgármestert hallottam, de ebbe nem akarok belemenni. Ugyanakkor a Fidesz választókerületi elnöke nem is szavazta meg ezt a határozatot és én úgy tudom, neki nagyon más az álláspontja, de most nem ő a kérdés.”

Tarlós korábban elismerte, hogy az újraindulása előtt egy 16 pontos feltétellistával állt Orbán Viktor elé, amiből 15 teljesült, de a miniszterelnök a budapesti parkolási ügyek rendbetételét visszadobta. Tarlós szerint „kezelhetetlen” politikai feszültséget eredményezett volna, ha kitart a követelése mellett. Ez magyarul azt jelenti, hogy a parkolás átalakítása helyi botrányok tömegét okozta volna, márpedig a legtöbb kerület fideszes vezetésű.

Annak ellenére, hogy a botrány arról szól, hogy a Fidesz és az MSZP összefogása működteti az átláthatatlan, korrupt rendszert, a Fidesz és csatolt médiája igyekszik azt kommunikálni, hogy ez egy zuglói botrány, és Karácsony a fő felelős, ráadásul az MSZP is megszavazta, amit a Fidesz.

A Pesti Srácok arról számolt be, hogy: „A főpolgármester rámutatott, hogy például az MSZP által vezetett 13. kerületben közel két milliárdos haszonra tettek szert a parkolási rendszer gazdaságos üzemeltetése által, Karácsony azonban Zuglóban borzasztó állapotokat okozott, mégis ő próbálja kioktatni a többieket. Több fideszes polgármester szólalt fel és mutatta fel saját kerületének pozitív mérlegét, melyre Karácsony Gergely nem tudott válaszolni, azonban hihetetlen módon ő beszélt átláthatóságról és igazságos parkolási rendszert követelt a főváros számára.”

Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere egy képviselő-testületi ülésen 2017 végén.
photo_camera Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere egy képviselő-testületi ülésen 2017 végén. Fotó: 444

Ferencváros vezetése is hirtelen 270 milliós nyereségről kezdett beszélni, holott a korábbi években ennek töredéke jött be, ráadásul még ha valós is lenne ez az adat, akkor is sokkal több pénznek kellett volna befolynia.

Jelen Tamás, a zuglói Fidesz elnöke a Facebookon Karácsonyt támadva azt írta: „Támogattuk azt, hogy a Kerületben legyen fizetős parkolás, de nem azért hogy ez a tevékenység több mint 1 milliárd forintnyi veszteséget termeljen. A jelenlegi üzemeltető túl drágán látja el feladatát, ezért nem támogatjuk szerződésének meghosszabbítását. A fizetős parkolást olyan módon kell Zuglóban megvalósítani, hogy az valamennyi kerületi lakos számára ingyenes legyen.”

A szerződésről szóló 2017. március 14-i szavazáson, amikor Várnai László ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy úgy akarnak leszerződni a Centrum-birodalom utódjával, hogy az olcsóbb ajánlatot kizárták, az MSZP-s és a fideszes képviselők leszólták, és siettették a szavazást. Itt a teljes, félórás felvétel a vitáról és a szavazásról:

link Forrás

A szavazás eredménye:

  1. Barabás-Ferenc József (Fidesz-KNDP): IGEN
  2. Barta János (LMP): NEM
  3. Bihary Zoltán (Fidesz-KDNP): IGEN
  4. Czeglédi János (Jobbik): IGEN
  5. Erdős Dóra (Fidesz-KDNP): IGEN
  6. Felkai Tamás (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  7. Cseke Vanda (Fidesz-KDNP): IGEN
  8. Gyügyei Attila (Fidesz-KDNP): IGEN
  9. Hajdu Flórián (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  10. Hevér László György (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  11. Karácsony Gergely (MSZP-Együtt-PM-DK-Összefogás Zuglóért): TARTÓZKODÁS
  12. Kovács Balázs (Fidesz-KDNP): IGEN
  13. Lévai Sándor (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  14. Pécsi Diána (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  15. Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP): IGEN
  16. Sokasz Anikó (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  17. Sógor László (MSZP-Összefogás Zuglóért): IGEN
  18. Szabó Rebeka (MSZP-Együtt-PM-DK-Összefogás Zuglóért): TARTÓZKODÁS
  19. Tildy Balázs (Fidesz-KDNP): IGEN
  20. Varga Péter (Fidesz-KDNP): IGEN
  21. Várnai László (Civilzugló): NEM

Hungarikum: a Fidesz azzal vádolja a politikai ellenfelét, hogy nem akadályozta meg a saját sötét ügyét

Karácsony tényleg lehetetlen helyzetbe került, mivel tartózkodott, a szövetségese, az MSZP pedig összefogott a Fidesszel a parkolási ügyben. De erre a Fidesz sem tud mit reagálni, Karácsony botrányára utalgatnak, de a lényeget nem fejtik ki.

Ahogy arra a kérdésre sem tudnak érdemben mit reagálni, hogy Szijjártó Péter miért vitte magával Kínába titokban az itthon a parkolási ügyeibe belebukó Kupper Andrást egy okosparkolási rendszer fejlesztésére, miközben Budapesten elavult technológiájú automatákból tűnnek el a pénzek.

Kupper András és Szijjártó Péter Kínában
photo_camera Kupper András és Szijjártó Péter Kínában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fidesz-alelnök azt mondta, mivel Kupper már egy ideje nem aktív a politikában, „ezért semmi akadálya annak, hogy külföldön is szerencsét próbáljon”, a szolgáltatás minőségén múlik, hogy el tudja-e adni, a kormány szerepét nem látja ebben (pedig a külügyminiszter is vele volt).

És ezzel bőven nincs vége a fideszes kötődéseknek. Biál Csaba volt a Józsefvárosi Közterület-felügyelet igazgatója, hozzá tartozott a parkolás, fontos embere volt Kocsis Máté akkori józsefvárosi polgármesternek, a Fidesz mostani frakcióvezetőjének. Az ő unokatestvére volt az, aki a gyanú szerint parkolási beszámolóként kipakolta a széfet. Biál Csaba Józsefváros után átment Zuglóba tanácsadónak, egy felvételen a közbeszerzések felelősével egyeztetett, és a parkolási rendszer üzemeltetéséről kötött szerződést (pdf). Ő volt a zuglói parkolási rendszert kidolgozó bizottság szakmai felelőse. (Frissítés: cikkünk megjelenése után a Fidesz jelezte, hogy Kocsis Máté menesztette Biál Csabát, aki ezek után Zuglóban talált munkát.)

Kocsis Máté mellett kettővel Biál Csaba
photo_camera Kocsis Máté mellett kettővel Biál Csaba Fotó: jozsefvaros.hu

Olyan már előfordult többször is, hogy a Fidesz olyasmivel vádolta meg az ellenzéket, amit ő maga tett meg. Például amikor az akkor LMP-s Hadházy Ákos arról beszélt, hogyan szedték meg magukat kormánypárti és kormányközeli emberek az állami földárveréseken, akkor a fideszes média megpróbálta rátolni a saját korrupciós ügyének témáját. (Persze kamu volt, a közmédia elbukta a part, fizetni kényszerült.) De az egy új szint, hogy a Fidesz jelöltje azzal vádolja az ellenfelét, hogy gyanúsan jóban van a Fidesszel, a kormánypárt pedig azt vágja az ellenzéki polgármester fejéhez, hogy a saját sötét ügyét nem akadályozta meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.