Mégsem a választáson győztes liberálisok vezetője lesz az észt miniszterelnök

2019 április 7., vasárnap 9:52
165

A legutóbbi észt választáson a liberális ellenzéki Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot, ezért a párt vezetője, Kaja Kallas tűnt a legesélyesebbnek a miniszterelnöki posztra, és ezzel ő lehetett volna Észország első női miniszterelnöke.

Kaja Kallas 2016-ban Fotó: Wikipedia by Stinneloo - Own work, CC BY-SA 4.0

A Deutsche Welle szerint azonban ezek a remények most kútba esni látszanak, ugyanis az eddig kormányzó Juri Ratas miniszterelnök pártja, a szociálliberális, populista Centrum szövetségre léphet a szélsőjobboldali EKRE párttal és a szintén a politikai paletta jobb szélén lévő Pro Patria párttal. Ez a három erő, már tud Ratas kormányának többséget biztosítani a parlamentben.

A DW értesülései szerint az EKRE vezetője, Mart Helme lenne a belügyminiszter, a fia, Martin Helme pedig a pénzügyminiszter, ezen kívül az EKRE kezébe kerülne a vidékfejlesztés, a környezetvédelem, az információtechnológia és a külkereskedelem is, a Pro Patria pedig a honvédelmet, az igazságügyet, a külügyet és a kultúrát kapná.

A Centrum ezzel 4 minisztériumot tarthatna meg, és bár köztük lenne a gazdasági minisztérium és az infrastruktúráért felelős tárca, a megállapodás hatalmas engedményekkel járna, főleg annak fényében, hogy az észt szélsőjobboldal most jutna először kormányzati pozícióba.

A három párt már megállapodott olyan alapokról, mint Észtország elköteleződése az EU és NATO felé, de abban is, hogy nem lesznek adóemelések. Igaz, az EKRE szerette volna elérni a terhességmegszakítások állami támogatásának leállítását is, de ezt a javaslatot a Centrum egyelőre visszaverte.

Ahhoz, hogy a három párt kormányt alakíthasson, a köztársasági elnöknek hivatalosan fel kell erre kérnie őket, ami még néhány napig várhatóan nem fog megtörténni, az elnök ugyanis pénteken Kaja Kallast bízta meg a kormányalakítással. Neki viszont a saját pártja, és az őt támogatni hajlandó szociáldemokraták mellett még meg kellene győznie néhány képviselőt, ugyanis a Reformpártnak és a szocdemeknek csak 44 helyük van a parlamentben. (A Centrumnak és a két szélsőjobb pártnak együtt 56, ehhez jön még egy független képviselő, így jön ki az észt parlament 101 fős létszáma). (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt