Mégsem a választáson győztes liberálisok vezetője lesz az észt miniszterelnök

külföld
2019 április 07., 09:52

A legutóbbi észt választáson a liberális ellenzéki Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot, ezért a párt vezetője, Kaja Kallas tűnt a legesélyesebbnek a miniszterelnöki posztra, és ezzel ő lehetett volna Észország első női miniszterelnöke.

Kaja Kallas 2016-ban
photo_camera Kaja Kallas 2016-ban Fotó: Wikipedia by Stinneloo - Own work, CC BY-SA 4.0

A Deutsche Welle szerint azonban ezek a remények most kútba esni látszanak, ugyanis az eddig kormányzó Juri Ratas miniszterelnök pártja, a szociálliberális, populista Centrum szövetségre léphet a szélsőjobboldali EKRE párttal és a szintén a politikai paletta jobb szélén lévő Pro Patria párttal. Ez a három erő, már tud Ratas kormányának többséget biztosítani a parlamentben.

A DW értesülései szerint az EKRE vezetője, Mart Helme lenne a belügyminiszter, a fia, Martin Helme pedig a pénzügyminiszter, ezen kívül az EKRE kezébe kerülne a vidékfejlesztés, a környezetvédelem, az információtechnológia és a külkereskedelem is, a Pro Patria pedig a honvédelmet, az igazságügyet, a külügyet és a kultúrát kapná.

A Centrum ezzel 4 minisztériumot tarthatna meg, és bár köztük lenne a gazdasági minisztérium és az infrastruktúráért felelős tárca, a megállapodás hatalmas engedményekkel járna, főleg annak fényében, hogy az észt szélsőjobboldal most jutna először kormányzati pozícióba.

A három párt már megállapodott olyan alapokról, mint Észtország elköteleződése az EU és NATO felé, de abban is, hogy nem lesznek adóemelések. Igaz, az EKRE szerette volna elérni a terhességmegszakítások állami támogatásának leállítását is, de ezt a javaslatot a Centrum egyelőre visszaverte.

Ahhoz, hogy a három párt kormányt alakíthasson, a köztársasági elnöknek hivatalosan fel kell erre kérnie őket, ami még néhány napig várhatóan nem fog megtörténni, az elnök ugyanis pénteken Kaja Kallast bízta meg a kormányalakítással. Neki viszont a saját pártja, és az őt támogatni hajlandó szociáldemokraták mellett még meg kellene győznie néhány képviselőt, ugyanis a Reformpártnak és a szocdemeknek csak 44 helyük van a parlamentben. (A Centrumnak és a két szélsőjobb pártnak együtt 56, ehhez jön még egy független képviselő, így jön ki az észt parlament 101 fős létszáma). (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.