Mégsem a választáson győztes liberálisok vezetője lesz az észt miniszterelnök

A legutóbbi észt választáson a liberális ellenzéki Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot, ezért a párt vezetője, Kaja Kallas tűnt a legesélyesebbnek a miniszterelnöki posztra, és ezzel ő lehetett volna Észország első női miniszterelnöke.

Kaja Kallas 2016-banFotó: Wikipedia by Stinneloo - Own work, CC BY-SA 4.0

A Deutsche Welle szerint azonban ezek a remények most kútba esni látszanak, ugyanis az eddig kormányzó Juri Ratas miniszterelnök pártja, a szociálliberális, populista Centrum szövetségre léphet a szélsőjobboldali EKRE párttal és a szintén a politikai paletta jobb szélén lévő Pro Patria párttal. Ez a három erő, már tud Ratas kormányának többséget biztosítani a parlamentben.

A DW értesülései szerint az EKRE vezetője, Mart Helme lenne a belügyminiszter, a fia, Martin Helme pedig a pénzügyminiszter, ezen kívül az EKRE kezébe kerülne a vidékfejlesztés, a környezetvédelem, az információtechnológia és a külkereskedelem is, a Pro Patria pedig a honvédelmet, az igazságügyet, a külügyet és a kultúrát kapná.

A Centrum ezzel 4 minisztériumot tarthatna meg, és bár köztük lenne a gazdasági minisztérium és az infrastruktúráért felelős tárca, a megállapodás hatalmas engedményekkel járna, főleg annak fényében, hogy az észt szélsőjobboldal most jutna először kormányzati pozícióba.

A három párt már megállapodott olyan alapokról, mint Észtország elköteleződése az EU és NATO felé, de abban is, hogy nem lesznek adóemelések. Igaz, az EKRE szerette volna elérni a terhességmegszakítások állami támogatásának leállítását is, de ezt a javaslatot a Centrum egyelőre visszaverte.

Ahhoz, hogy a három párt kormányt alakíthasson, a köztársasági elnöknek hivatalosan fel kell erre kérnie őket, ami még néhány napig várhatóan nem fog megtörténni, az elnök ugyanis pénteken Kaja Kallast bízta meg a kormányalakítással. Neki viszont a saját pártja, és az őt támogatni hajlandó szociáldemokraták mellett még meg kellene győznie néhány képviselőt, ugyanis a Reformpártnak és a szocdemeknek csak 44 helyük van a parlamentben. (A Centrumnak és a két szélsőjobb pártnak együtt 56, ehhez jön még egy független képviselő, így jön ki az észt parlament 101 fős létszáma). (DW)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.