Észak-Magyarországon különösen hosszúak a kórházi várólisták

Áprilisban megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista lekérdezésére szolgáló adatbázisa. Az újdonság, hogy így a lista már nem csak a tervezett várakozási időt számolja, hanem az elmúlt hat hónap várakozásai alapján az összesített tényleges várakozási időt, ez pedig a NEAK szerint mérvadóbb adat. Az Mfor lefuttatott pár keresést az új rendszeren.

Arra jutottak, hogy a transzkatéteres szívbillentyű beültetésnél rekordhosszú várólista alakult ki: aki ilyen beavatkozásra készül, annak 195 napot szinte biztosan várnia kell.

Az is látszik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében különösen hosszúak a várólisták.

A mickolci megyei kórházban csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben 240 napos a várólista, gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben 33 napot kell várni, mandula- és orrmandula műtétre 17 nap helyett 33 napos a várólista.

Van azért, ahol egyes műtétek esetében ennél is rosszabb a helyzet, az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége. Ezzel szemben például Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 napot, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 napot kell várakozni.

A dél-dunántúli régióban sem olyan rózsás a helyzet. Akik gerincstabilizáló beavatkozásra várnak, azoknak az elmúlt fél évben az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, Dél-Dunántúlon viszont 204 nap. Az átlagot a Pécsi Tudományegyetem húzza fel 226 nappal.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.