Észak-Magyarországon különösen hosszúak a kórházi várólisták

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Áprilisban megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista lekérdezésére szolgáló adatbázisa. Az újdonság, hogy így a lista már nem csak a tervezett várakozási időt számolja, hanem az elmúlt hat hónap várakozásai alapján az összesített tényleges várakozási időt, ez pedig a NEAK szerint mérvadóbb adat. Az Mfor lefuttatott pár keresést az új rendszeren.

Arra jutottak, hogy a transzkatéteres szívbillentyű beültetésnél rekordhosszú várólista alakult ki: aki ilyen beavatkozásra készül, annak 195 napot szinte biztosan várnia kell.

Az is látszik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében különösen hosszúak a várólisták.

A mickolci megyei kórházban csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben 240 napos a várólista, gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben 33 napot kell várni, mandula- és orrmandula műtétre 17 nap helyett 33 napos a várólista.

Van azért, ahol egyes műtétek esetében ennél is rosszabb a helyzet, az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége. Ezzel szemben például Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 napot, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 napot kell várakozni.

A dél-dunántúli régióban sem olyan rózsás a helyzet. Akik gerincstabilizáló beavatkozásra várnak, azoknak az elmúlt fél évben az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, Dél-Dunántúlon viszont 204 nap. Az átlagot a Pécsi Tudományegyetem húzza fel 226 nappal.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.